Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamChassé Theater, Breda
Eerdere naamConcordia, Breda
PlaatsBreda
TypeTheatergebouw
ArchitectHerman Herzberger
Bouwjaar1995
 Website


Informatie

Het Chassé Theater biedt toneel, opera, dans, muziek, musical, cabaret en film in al hun verschijningsvormen. Met de verscheidenheid van zijn programma is het Chassé Theater uniek in Nederland. Geen enkel theater biedt deze diversiteit, van grote Broadway-musicals tot kleine vlakke-vloer experimenten, van symfonische orkestmuziek tot uitheemse volksmuziek en van avondvullend klassiek ballet tot post-moderne dans en film.

Geschiedenis

Architect: Herman Herzberger

Gebouwd: 1995

Nadat Schouwburg Concordia aan het Van Coothplein eind jaren 1980 moest worden gesloten wegens brandgevaar, duurde het nog tot 1992 voordat het gemeentebestuur de definitieve opdracht tot bouw van een nieuw theater gaf. Het Chassé Theater staat op het terrein van de voormalige Chassé Kazerne, achter het stadskantoor. Toen dit gebied direct aan de rand van het historische centrum van Breda vrij kwam, ontstond er ruimte voor een theater met een groot voorplein. Het resterende gebouw van de Kloosterkazerne, dat als het ware het theater is binnengedrongen, is in gebruik bij Holland Casino en het Breda’s Museum.

Het Chassé Theater is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Sloop en herbouw van Concordia stuitte eind jaren tachtig op verzet van de buurt en op bepalingen van de hinderwet. Dit noopte de toenmalige wethouder zijn portefeuille in te leveren. De afwijzing van het volgende plan voor herbouw van Concordia, door architect Mart van Schijndel, leidde tot het aftreden van de volgende wethouder. In oktober 1992 werd de bouw van een nieuw theater op het Chassé-terrein tenslotte door de gemeenteraad goedgekeurd. Ramingen van de exploitatielast en de bezoekersaantallen, die later weer onderuit werden gehaald, leidden echter tot het aftreden van alweer een wethouder. Een rapport wees uit dat de ramingen opnieuw stegen met f 1,8 miljoen en wederom vertrok een wethouder, ditmaal vergezeld van het complete college van burgemeester en wethouders. Tot overmaat van ramp bleek het onmogelijk het theater op te leveren op de afgesproken datum. Dit alles maakte dat de gemeente als opdrachtgever op steeds meer en grotere bezuinigingen aandrong.

Architect Hertzberger meende, blijkens een interview, echter dat het Chassé Theater mede door de moeizame ontstaansgeschiedenis een goed gebouw is geworden. Hij werd gedwongen het gebouw ‘tot op het bot’ uit te kleden en zich te concentreren op de ruimtelijke vorm.

Het theater heeft drie zalen: De Jupiler Zaal, met lijsttoneel, orkestbak en 1430 plaatsen, de KDE de Jongzaal, met vlakke vloer en 665 plaatsen op een telescopische tribune en de MK2 zaal, met vlakke vloer en 225 plaatsen.

Premieres

Zie Premieres Chassé Theater, Breda

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007