Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Concordia, Breda

Concordia-Breda.jpg


Concordia te Breda. Herkomst: Stadsarchief Breda. Foto L. le Grand, 1920.

NaamConcordia, Breda
Latere naamChassé Theater, Breda
PlaatsBreda
TypeTheatergebouw
ArchitectJ.M. Marijnen
Bouwjaar1981


Concordia te Breda: Sociëteit en Theater

In opdracht van de Vereeniging Concordia werd in de jaren 1879-1881 aan het van Coothplein 37 in Breda een sociëteit en theater gebouwd naar ontwerp ban de architect J.M. Marijnen. Op 10 juli 1981 werd de theaterzaal geopend met een concert.

Nadien vonden enkele belangrijke verbouwingen plaats. Zo kwam er in 1890 een nieuwe foyer (architect J.M. Marijnen) werd in 1928, naar ontwerp van architect H.W. Venkel, het toneel vergroot en kwam er een toneeltoren. In 1945 was een renovatie noodzakelijk door oorlogsschade en in 1981 bleek dat andermaal dat het toneelhuis moest worden vergroot en de zaal vernieuwd (architect B. Kraayvanger).

In 1881 was de zaalcapaciteit 500 zitplaatsen, vanaf 1981 739. Het lijsttoneel had in 1881 een opening 8 meter breed in 1981 werd dat 14 meter. De maten van het toneel zelf waren aanvankelijk 10 meter breed en 14 meter diep en in 1981 werd dat vergroot naar 28 meter breed en 16,62 meter diep. Er was een brede programmering. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw moest het theater wegens brandgevaar en bouwval worden gesloten.

De opdracht aan architect Marijnen in 1891 luidde dat er een schouwburg moest komen met een tuin waar ook openluchtvoorstellingen konden worden gegeven. Het project werd gefinancierd met een lening van particulieren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het theater onderdak aan Belgische vluchtelingen. In de Tweede Wereldoorlog werden er voorstellingen gegeven voor de Duitse soldaten. Na de bezetting werd het theater nog eenmaal ingezet voor de opvang van ontheemden, nu voor slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953.

In 1962 kwam Concordia, tot de sluiting, in handen van de gemeente, die ook de exploitatie op zich nam.

Ruim vijfentwintig jaar later werd het theater gesloten wegens brandgevaar en de bouwvallige staat. Plannen voor de bouw van een nieuw theater volgden pas in 1992, en leidden uiteindelijk tot de bouw van het Chassé Theater. Concordia zelf werd gesloopt.


Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007