Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamStadsschouwburg Concordia, Breda
PlaatsBreda
TypeTheaterzaal
ArchitectJ.M. Marijnen
Bouwjaar1881
Openingsdatum10 juli 1881


Informatie

In 1880 gunde de Vereeniging Concordia aan J.M. Marijnen de opdracht om een schouwburg te ontwerpen met een tuin die geschikt zou zijn voor openluchtconcerten. Het geld voor het project werd geleend van Bredase particulieren en op 21 maart 1881 kon de eerste steen worden gelegd. Het gebouw omvatte een sociëteit en een redelijk ruime toneelzaal.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het theater onderdak aan Belgische vluchtelingen. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de bezetter gebruikt om voorstellingen te geven voor Duitse soldaten. Na de bezetting werd het theater nog eenmaal ingezet voor de opvang van ontheemden, ditmaal de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953.

In 1962 kwam Concordia in handen van de gemeente, die ook de exploitatie op zich nam. Ruim vijfentwintig jaar later werd het theater gesloten wegens brandgevaar en de bouwvallige staat. Plannen voor de bouw van een nieuw theater volgden pas in 1992, en leidde uiteindelijk tot de bouw van het Chassé Theater (zie aldaar); Concordia zelf werd gesloopt.

Premieres

Zie Category:Premieres Stadsschouwburg Concordia, Breda

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007