De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Over Theaterencyclopedie

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf TheaterEncyclopedie:Over)
Ga naar: navigatie, zoeken

Samen geschiedenis schrijven

Theaterliefhebbers én theaterprofessionals maken samen de Theaterencyclopedie actueel en compleet. Op deze manier is de Theaterencyclopedie een levendig platform waar de gezamenlijke Nederlandse theatergeschiedenis wordt geschreven. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan.

Meer informatie over meeschrijven vindt u op de pagina Meest gestelde vragen.

Over de Theaterencyclopedie

Theater in de Theaterencyclopedie omvat álle podiumkunsten, behalve muziek: toneel, dans, opera, muziektheater, musical, mime, cabaret, jeugdtheater, poppentheater, revue, show, variété, illusionisme en circus.

Bronnen

Een belangrijke bron voor de Theaterencyclopedie is de Productiedatabase van de in Nederland gespeelde premières sinds 1900. Deze bevat basisgegevens zoals premièredata, namen van makers en medewerkers, etc. Dagelijks wordt vanuit deze database nieuwe informatie geüpdate naar de Theaterencyclopedie. Deze basisgegevens kunnen niet aangepast worden. Voor meer informatie, zie Productiedatabase

Naast deze basisgegevens zijn er ook honderden biografieën en beschrijvingen te vinden op de Theaterencyclopedie. Deze zijn tot stand gekomen door middel van co-creatie, en daarnaast (met de verplichte bronvermelding) overgenomen van Wikipedia en afkomstig uit het Acteurs- en kleinkunstenaarslexicon van Piet Hein Honig (1984). De biografieën worden geïllustreerd met een selectie van unieke beelden, audio- en videofragmenten uit de bewaarde TIN Theatercollectie. In toenemende mate zullen op de Theaterencyclopedie ook afbeeldingen en videofragmenten worden toegevoegd door de theaters, gezelschappen en producenten, of door theaterliefhebbers.

Afbeeldingen

Voor veel afbeeldingen uit Theatercollectie, zoals foto's, affiches, tekeningen en maquettes, heeft de rechthebbende een beperkte licentie gegeven voor het gebruik op deze website. Elke andere vorm van gebruik, verveelvoudiging of verspreiding is uitdrukkelijk verboden en als misdrijf strafbaar.

Redactie

De Theaterencyclopedie is een uitgave van het Allard Pierson en Stichting TIN.

De redactie ziet erop toe dat de voorstellingsgegevens correct zijn ingevoerd, en voert eindredactie over toegevoegde teksten. Voor meer informatie zie de Colofon.