Tournee

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Wanneer een podiumkunstproductie, van welke aard en soort dan ook, die gemaakt is voor een bepaalde locatie verplaats wordt naar meerdere andere locaties, dan spreekt men in de theaterwereld van een tournee.

In de theaterwereld in Nederland is dat veelal het geval met het merendeel van de theaterproducties, vanwege onder meer het beleid van overheden dat de voor het grootse deel de productie van professionele podiumkunst door de Rijksoverheid wordt gesubsidieerd en de accomodaties door lagere overheden. Voor de producties in de podiumkunsten die door vrije producenten worden geïnitieerd is een tournee bijna altijd het uitgangspunt.

Aan het einde van de twintigste eeuw is echter het gebruik om uit te gaan van het gegeven dat een een theaterproductie op tournee gaat, of wel zo als men zei: gaat reizen enigszins aan het veranderen, o.a. met de komst van Het Muziektheater, Amsterdam in 1986, waardoor het merendeel van de producties van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet niet meer op reis gaan en sinds Joop van den Ende in 1993 het Circusgebouw in Scheveningen in gebruik nam als musicaltheater. Overigens was het in de kleinkunst- en cabaret-wereld wel al altijd vaak zo dat een voorstelling slecht op een locatie te zien was.

Maar ook diverse toneelgezelschappen zijn producties gaan maken die slechts uitsluitend op één locatie te zien evenals de vrije producenten, zoals bijvoorbeeld de musical: Soldaat van Oranje - NEW Productions B.V. - 2010-10-30.