Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

1280610441 resized.jpg

NaamJohn Brookhouse McCarthy
Volledige naamJan Broekhuis
Geboren25 februari 1901
Amsterdam
Overleden18 maart 1973
Luzern
BeroepDirigent, Componist
DisciplineMuziektheater
IMDb-profiel
VIAF-profiel

John Brookhouse McCarthy (1901 – 1973), ook geregistreerd in de Productiedatabase als John Brookhouse was een Nederlands componist.

Biografie

Zijn opleiding ontving hij aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij piano als hoofdvak studeerde. Zijn leraren waren onder meer Julius Röntgen en Bernard Zweers. Eerder had hij les van Evert Cornelis en Egbert Veen. In drie jaar behaalde hij alle diploma’s en voor piano de prijs van uitnemendheid. Na zijn studie werd hij leraar aan het conservatorium te Limoges in Frankrijk, gaf daar ook concerten en werd toen dirigent in het Théatre Français te Bordeaux.
Toen kwam zijn tijd voor de Nederlandse radio, waar hij als organist en arrangeur in dienst was en heel veel succes mocht oogsten. Omstreeks die dagen schreef hij ook de muziek voor de eerste Hollandse toonfilm De Jantjes, waaruit “Omdat ik zoveel van je hou” en “Draaien, altijd maar draaien”, wel het meest bekend zijn geworden. Vooral “Omdat ik zoveel van je hou” behoort inmiddels tot de evergreens. Zo bestaat er zelfs een uitvoering van Herman Brood en Willeke Alberti.
Ook schreef hij talloze liedjes voor revue en cabaret, onder andere alle schlagers voor de bekende Peter Pech revues en vele voor het duo Snip en Snap waaronder het bekende “Want Snip snapt niet, wat Snap snapt”. Recentelijk nog vertolkt doorAndré van Duin en Joop Braakhekke, en ten gehore gebracht in de serie Het Zonnetje in Huis.
Daarnaast componeerde hij ook serieuze muziek, onder andere een aan Jacques Thibaud opgedragen en door hem gespeelde vioolsonate, drie nocturnes en een burlesque voor cello en piano. Enkele van deze werken zijn in de zestiger jaren voor de radio uitgevoerd onder meer door zijn eigen trio met Willy en Jean Busch. Het Promenade orkest onder leiding van Benedict Silbermann, bracht destijds, de door hem voor piano en orkest gecomponeerde “Ballade” ten gehore.
Een van zijn andere bekende, later nog in de NPS-serie De geschiedenis van de jazz in Nederland en in de BRT-serie De Pré historie gebruikte liedjes, is het door Dick Willebrandts en zijn orkest vertolkte nummer “'t Komt wel weer in orde”. De formatie Hot Club de Frank heeft dit nummer op de in 2003 verschenen CD Heel de band is favoriet, gezet.
Broekhuis had in binnen- en buitenland vele orkestformaties onder zijn eigen naam (onder andere John Brookhouse Mc Carthy's Revueorkest). Daarna werden onder zijn leiding in theater Carré vele operettes uitgevoerd. Zowel tijdens de Nederlandse tournee van Charles Trenet, als bij het afscheid van Josephine Baker in 1956 stond het orkest onder zijn leiding.
Buiten diverse radioprogramma’s waar hij zijn medewerking aan verleende was hij in de zestiger jaren ook nog enkele seizoenen dirigent bij de Stichting Hoofdstad Operette. In deze tijd vestigde hij zich in Zwitserland waar hij als concertpianist nog jarenlang vele successen mocht oogsten.
John Brookhouse McCarthy overleed op 18 maart 1973 in Luzern, waar hij ook is begraven.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd als componist van de muziek, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Alleen mannen - Gezelschappen Martie Verdenius - 1943-10-01
Alleen mannen - Cabaret Martie Verdenius - 1945-10-01
De Jantjes - Amsterdams Volkstoneel - 1970-02-10
De Jantjes - Nooy's Volkstheater - 1982-10-08
De Jantjes - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1997-09-26
De Jantjes - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2004-12-19
Als op het Leidseplein... - Albert Verlinde Entertainment B.V. - 2005-11-29
De Jantjes - De Graaf & Cornelissen Producties BV - 2012-09-23

En Idem een chronologisch overzicht van de voorstellingen waarbij hij de muzikale leiding had

 
Ik houd van Suzy - Gezelschap Grand Théâtre 1933-05-13
Rose Marie - De Operettezangers - 1940-08-16
De zilverwolf - De Operettezangers - 1940-09-21
Dat 's wat voor u - Sleeswijk Revue - 1941-08-01
De Jantjes (tafereel) - Gezelschappen Herman Bouber - 1952-02-09
Sag' beim Abschied leise servus - Stichting Hoofdstad Operette - 1954-11-03
Josephine Baker, wereld afscheidstournee - Josephine Baker - 1956-05-09
 
Sag' beim Abschied leise servus - Stichting Hoofdstad Operette - 1954-11-03
Hör' mein Lied, Violetta - Stichting Hoofdstad Operette - 1956-02-06
In einer kleinen Konditorei - Stichting Hoofdstad Operette - 1962-09-08

Jan en Heintje.jpg John met Fien en Hein.jpg

John Brookhouse McCarthy aan de vleugel met Heintje Davids en een aandachtig luisterende Fien de la Mar.

Bronnen