Brandvoorschriften

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Of ook wel brandweervoorschriften waren tot de invoering van de Arbo-wet en de daaruit voortvloeiende regelgeving vaak de enige voorschriften ten aanzien van de veiligheid voor het publiek van een theatervoorstelling. De bevoegdheid tot het geven voorschriften was vastgelegd in de wet- en regelgeving van het zogenaamde Bouwbesluit waarin bepalingen staan waaraan gebouwen bouwtechnisch moeten voldoen in relatie tot veiligheid, milieu, duurzaamheid, gezondheid etc. Pas sinds 1992 zijn die voorschriften in Nederland overal gelijk, daarvoor golden vaak afwijkende gemeentelijke bouwverordeningen, met soms als gevolg dat wat in de ene gemeente wel

In de praktijk betekende en betekent dat, dat voor de theaterwereld dat bij nieuwbouw- of verbouwingsplannen van theatergebouwen of ook voor de inrichting van tijdelijke ruimten, de brandweer aanwijzingen gaf en geeft ten aanzien van bijvoorbeeld vluchtwegen, te gebruiken bouwmaterialen, aantal bezoekers en de compartimentering van een gebouw, het installeren van een sprinklerinstallatie, voorzieningen voor eventuele bluswerkzaamheden (brandkranen, brandslagen) etc.

Daarnaast stelde de brandweer eisen aan de de materialen en effecten die voor een voorstelling worden gebruikt. Zo dienen brandbare decors, vooral ook doeken met een brandvertragende vloeistoffen geïmpregneerd te zijn, mag open vuur en vuurwerk niet of onder alleen onder strikte veiligheidsmaatregelen gebruik worden, is roken verboden en zijn er aparte vergunningen nodig voor het gebruik van vuurwapens etc.

In het verleden was het voorts gebruikelijk dat tijdens een voorstelling een lid van het brandweerkorps aanwezig was om de voorstelling op brandgevaarlijke situaties te kunnen beoordelen en zonodig direct te kunnen ingrijpen.

Sinds de invoering van de Arbo-wet is de leidinggevende organisator, samen met zijn medewerkers in eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid op basis brandweervoorschriften en dient vast te leggen in een zogenaamde risico-inventarisatie wat de risicofactoren zijn en welke maatregelen zijn genomen om ongelukken, in dit geval brand, te voorkomen.