Artistiek leider

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Veel theatergezelschappen in Nederland worden geleid door een artistiek leider met naast zich een zakelijk leider op een gelijkwaardig functieniveau. De artistiek leider is de drijvende artistieke kracht van een gezelschap en ontwikkelt en formuleert de artistieke visie die het gezelschap wil uitdragen. Praktisch gezien neemt hij/zij beslissingen over het repertoire, over samenwerkingen met andere theatermakers en gezelschappen en kiest de artistieke medewerkers en uitvoerenden. Vaak is de artistiek leider zelf schrijver, regisseur, choreograaf of componist.

De zakelijk leider is echter verantwoordelijk voor de financiële kant van de organisatie. In goed overleg en in hechte samenwerking met de artistiek leider bepaalt hij de financiële kaders waarbinnen het artistieke beleid zich kan ontwikkelen. Gezamenlijk dragen zij zo eindverantwoordelijkheid voor het totaal van het theatergezelschap.

In een aantal voorkomende gevallen neemt de artistiek leider ook de verantwoordelijkheid van de zakelijk leider op zich en is alleen eindverantwoordelijk. Hij of zij kiest dan meestal een andere beroepsaanduiding om onderscheid te maken, zoals bijvoorbeeld directeur of intendant.

Zie verder ook: Organisatie en leiderschap in de Podiumkunsten

Voor een overzicht: Lijst artistiek leiders