Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Tob de Bordes 364659.jpg


Tob de Bordes. Fotograaf onbekend.

NaamTob de Bordes
Volledige naamTobie Constantin de Bordes
Geboortedatum30 mei 1927
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum20 december 2012
Overlijdensplaats Epse
BeroepActeur
DisciplineToneel
TrefwoordenVoordracht
IMDb-profiel0968716

Tob de Bordes (1927 - 2012) was een Nederlandse voordrachtskunstenaar.

Biografie

Na zijn eindexamen aan de Toneelschool, Amsterdam in 1950 koos hij het vak van voordrachtskunstenaar. Hij trad in binnen- en buitenland op met zowel klassiek als modern repertoire (Tsjechov, Frisch, Wilde, De Saint-Exupéry, etc.) en kreeg grote bekendheid door het programma waarin hij als Hans Christian Andersen sprookjes vertelde (onder andere "Van de zwaan, die eens een lelijk eendje was..."). In die rol was hij ook te zien in de NCRV-produktie "Andersen in Amsterdam".

Tob de Bordes was ook als regisseur werkzaam, ondermeer voor studenten- en amateurtoneel. In 1959 verzorgde hij de regie van "Genesius", uitgevoerd door studenten van Wageningen; zelf speelde hij daarin de hoofdrol temidden van de studenten.[1]. In 1961 regisseerde (en speelde) hij hetzelfde stuk, opgevoerd door leden van de Remonstrantse en Gereformeerde gemeente in Bussum. [2]. Voor de toneelgroep 'De Witte Veer' van Kunstkring Gorssel (opgericht in 1950) regisseerde hij 5 toneelstukken, waarbij hij ook de hoofdrollen speelde en waarvoor hij decors ontwierp. [3].

Tob de Bordes werkte als acteur aan meerdere televisie- en filmprodukties mee en speelde een gastrol bij de Noorder Compagnie. Tob de Bordes, die als solotoneelspeler regelmatig theaterthuis-voorstellingen geeft in Epse, werd in 1983 voor zijn activiteiten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1990 ontving Tob de Bordes de Magda Janssens Hoedenspeld uit handen van Walter Kous.

Tob de Bordes tijdens zijn voordracht "Van de zwaan, die eens een lelijk eendje was...", ca. 1985. Fotograaf onbekend. Tob de Bordes tijdens een voordracht, ca. 1980. Fotograaf onbekend.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor het decor
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Overig

In 1952 ontving Tob de Bordes een financiële bijdrage van het Amsterdams Kunstenaarscentrum, dat in hetzelfde jaar was opgericht om jonge Nederlandse Kunstenaars te ondersteunen bij hun muziekuitvoeringen, exposities, en -zoals bij Tob de Bordes- bij het realiseren van voorstellingen.[4]

Externe links

Bronnen

Noten