Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamOperette- en Variété Theater De Seinpost, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Revue, Operette, Muziek
ArchitectH. Westra jr.
Bouwjaar1886
Verbouwd in1951


Theater op hoogste duin

De seinpost op het hoogste duin van Scheveningen (nu gemeente 's-Gravenhage) werd in 1880 overbodig toen het seinstelsel langs de kunst werd ingehaald door de techniek. In 1886 werden er villa's en een amusementsgebouw gepland. Het amusementscentrum (architect H. Westra jr) gebouwd in de stijl van het Kurhaus, bestond uit een café-chantant, een bistro, een restaurant en een theater. De Seinpost (adres sinds 1945 Seinpostduin 32) gold als een belangrijke theaterzaal en de betere theatergezelschappen gaven er voorstellingen: toneel, revue, operette en concerten.

Na 1951 werd de zaal verbouwd tot bioscoop Cinema Seinpost. In 1974 wilde men de zaal opnieuw verbouwen. De reacties op het plan waren positief, maar men kwam geld tekort om het uit te voeren. Seinpost ging failliet en werd datzelfde jaar gesloopt.

De zaal met een balkon had in 1888 een capaciteit van 750 plaatsen. Er was een orkestbak en een lijsttoneel waarvan de opening plm. 8 meter breed was. Meer gegevens ontbreken.

Ontwerp voor het voordoek van Seinpost door A.C. Sommer, 1905.

Premieres

Zie Premieres in dit theater

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007