Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lev & MMoos .JPG


De auteur Lev Bont met Mooss

NaamLev Bont
Geboren1947
BeroepSchrijver
VIAF-profiel
 Website


Biografie

Lev Bont (1947) is een Nederlands schrijver.

In 1966 organiseerde hij op het Haarlemse Mendelcollege een poëzieavond: De Achttien van het Mendel. Een fragment uit De Katholieke Illustratie:

Poëzieavond De Achttien van Mendel
Er waren verslaggevers, er was flitslicht van fotografen, kortom: wat opgekomen was als een vaag idee in het bietelkoppie van Leo Bont na een ontmoeting met Vinkenoog was uitgegroeid tot een ‘volwassen’ gebeurtenis (maar nog vóór Carré! – 28 februari 1966 kreeg de poëzie in Nederland een nieuw elan. In Amsterdam werd het festival "Poëzie in Carré" georganiseerd. Voor het eerst traden dichters in de openbaarheid met hun werk. Het door Simon Vinkenoog geïnitieerde en door de VPRO uitgezonden festival zou historisch worden.).
Toen het doek openging, bleken er achttien jonge mensen op het toneel te zitten, klaar voor een ‘’poëtisch evenement’’. De bedoeling was dat ze uit de verborgenheid van schoolkranten,’ waarin’’- volgens de convocatie-‘veel talent verscholen blijft’, in de openbaarheid zouden treden. Op het eerste gezicht zag je er het dichterschap er niet direct aan af: slechts één bietelkoppie benadrukte - overigens op zeer verzorgde wijze- het ‘anders’ zijn.

In de vijfde klas schreef Bont het toneelstuk Dag in dag uit, dat door de AVRO en Nederlandse Toneel Unie bekroond werd en op tv is uitgezonden. De literaire afdeling van de KRO zond hoorspelen van hem uit waaronder De Mensentuin (1971), geregisseerd door de destijds beroemde theaterregisseur Fons Eickholt.

Zelf stond Lev op het toneel in performancegroep De Kwestie (samen met Charles Pérukel) en in de Haarlemse theatergroep Commedia dell'irium, samen met Fleur Paalman, Hadewych van Rheede en Rob Vegter.

Als schrijver publiceerde Lev in 1998 in België de eerste druk van Stukgeslagen Zaken. In 2015 verscheen het boekje Ik ga kut. Naar aanleiding van zijn roman Theo Bee (2013) werd hij, samen met Joost Zwagerman en Renate Dorrestein, uitgenodigd voor het 3e Haarlemse boekengala.

Voor een geheel carrièreoverzicht: zie Levs website.

Audio

  • Klik hier voor een fragment uit De Mensentuin.

Bronnen