Gebruiker:Sofieboiten

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hááále voor de Nationale - ABC-cabaret (126290656.001)

Hááále voor de Nationale is een oudejaarsconference als een gelegenheidsprogramma ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nationale levensverzekeringsmaatschappij. In het programma worden een aantal liederen opgevoerd, geschreven door Wim Kan. Een van deze nummers heeft een eventueel licht gewaagde titel, 'striptease'. De avond is vooral een feestelijke aangelegenheid, drankjes worden in de pauze aangeboden door de Nationale Levensverzekering zelf. De bank wordt door ABC-cabaret gehuldigd omdat het werkgelegenheid creëert voor de arbeider en zorgt brood op de planken van de kleine kunstenaars (de cabaretiers zelf).

Er lijkt lichte spot en kritiek op politiek geuit te worden in de show. In het Fries Dagblad van 27 februari 1963 wordt bijvoorbeeld gezegd dat de avond pas echt feest zou zijn als de burgemeester aanwezig zou zijn geweest. In een verslag van het stuk in De Haagse Courant van 31 december 1963 wordt duidelijk dat Wim Kan in zijn show kritisch is over het gebruik van aardgas. Kan lijkt wel een opvatting te hebben over het huidige kabinet en de politiek, maar noemt steevast geen namen. Daarmee blijft de voorstelling vrij braaf en uit de artikelen blijkt dan ook vooral dat het publiek een fijn avondje uit heeft en lekker met Wim Kan mee kan lachen om zijn "verrukkelijke snakerijen".


FOUTEN OP BESTAANDE PAGINA VAN DE VOORSTELLING Oudejaarsconférende = Oudejaarsconference Wim Kan wordt twee keer genoemd

Only White - Black Movement Theater (126991312.001)

Only White is een solovoorstelling van Henk Tjon uit 1970 (de première vond plaats op 26 juni 1970 in het NBBS Student Center Lido in Amsterdam). In het stuk speelt en zingt Tjon zelf, hij wordt daarbij op de piano begeleid door Wim Stolwijk. Tjons werk is veelal geëngageerd, en met de nummers die hij ten gehore brengt in Only White lijkt hij racisme en discriminatie waar de zwarte bevolking mee te maken krijgt aan de kaak willen stellen. Hij pleit voor een verbroedering om de haat en pijn waar zwarte mensen mee te maken krijgen te kunnen dragen en lichter te maken. Deze voorstelling is dus zeer maatschappijkritisch.


DE AKTIE BUITEN HET TONEEL

Gebaseerd op het zeer marginale archiefmateriaal dat wij bekeken hebben (van de voorstellingen Hááále voor de Nationale en Herexamen), kan gesteld worden dat het ABC-cabaret niet beschouwd kan worden als een gezelschap dat maatschappijkritisch werk maakte, of waar kritisch naar gekeken werd door 'de buitenwereld' bestaande uit recensenten en publiek. Het ABC-cabaret gold als een gezelschap dat men bezocht als men behoefte had aan een avondje feestelijk uit, waarin amusement voorop stond. In dat opzicht is 'de geest van Aktie Tomaat' ver te zoeken. Dit zou natuurlijk ook verklaard kunnen worden door het feit dat de voorstellingen van het ABC-cabaret die wij bekeken hebben begin jaren '60 gemaakt werden, dus een stevig aantal jaren voor de daadwerkelijke Aktie.

(Door Wessel Padberg en Sofie Boiten)