Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Elizabeth Samson is een voorstelling van Stichting Urban Myth. Zij brengen veelal onvertelde verhalen naar het podium, en kiezen daarbij voor nieuwe invalshoeken op de gedeelde Nederlandse geschiedenis, die aanzetten tot een gezamenlijk nadenken over identiteit.

Verhaal

Elisabeth Samson was een van de eerste succesvolle vrije zwarte zakenvrouwen in Suriname. Zij bezat in de 18e eeuw een groot aantal plantages en een groot aantal slaven. Hoewel zij op bijna alle vlakken een uiterst succesvolle koloniaal was, bleef zij een buitenbeentje ten opzichte van de witte koloniale elite. Zij moest zelfs een rechtszaak voeren om met haar blanke geliefde te mogen trouwen.

Elisabeth Samson vs. de Nederlandse Staat wil vragen stellen over wat maakt wie je bent. Elisabeth heeft weinig op met groepsdenken, wil bij zwart noch wit horen en afgerekend worden op haar daden in plaats van op de kleur van haar huid. Zij wil vooral Elisabeth zijn. Maar kun je jezelf zijn als anderen je wel graag in een hokje willen indelen? Betekent nergens bij horen de ultieme vrijheid of maakt het ultiem eenzaam? Elisabeth Samson vs. de Nederlandse Staat laat zien hoe makkelijk we slaaf worden van de stereotypen die anderen ons en die wij anderen opleggen.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.



      Overige betrokkenen

      Cynthia Mc Leod, spreker
      Arjen Barel, zakelijke leiding


      Recensie

      Theaterkrant, 15 maart 2014, Boukje Cnossen


      Bronnen