Theu Boermans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Theu Boermans is een Nederlands schrijver, (film)regisseur en acteur. Hij was ook muzikant. Theu Boermans is zoon van liedschrijver Frans Boermans.

Biografie

Boermans volgde een opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Later was hij artistiek leider van het toneelgezelschap De Trust, dat later samenging met Art & Pro tot De Theatercompagnie. Vanaf 2010 is Boermans artistiek leider van Het Nationale Toneel in Den Haag. Daarnaast regisseerde hij met veel succes de musicals Soldaat van Oranje en Anne

In 1979 richtte hij popformatie 'Theu Boermans en de groep' op. Hij was componist, tekstschrijver en uitvoerend artiest. In 1980 verscheen hun LP 'Asfalt Gigolo' met 11 Nederlandstalige nummers waaronder covers van Bruce Springsteen, Elton John en Bob Dylan. Het Nederlands muziekarchief Fonos heeft 'Asfalt Gigolo' in 2006 gedigitaliseerd en opnieuw uitgebracht.

In 1993 won Boermans De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.

Theater

Acteur

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Theu Boermans

Regisseur

In 1994 bewerkte hij zijn toneelstuk 1000 Rosen tot een film, die hij ook regisseerde. Deze film won een Gouden Kalf. Hij regisseerde verder de televisieserie De Partizanen, waarin hij ook een rol speelde (Thomassen).

Voor een overzicht van alle voorstellingen onder regie van Theu Boermans, zie: Regie Theu Boermans

Discografie

  • LP/CD: Theu Boermans & "de groep" - Asphalt Gigolo (EMI 1980 (lp) / Fonos 2006 (cd))
  • Single: Theu Boermans & "de groep" - Asphalt Gigolo (A)/Bedtijd (B) (EMI 1A 006-26506 1980)

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners