Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Thalia Theater, IJmuiden

Unknown.png

NaamThalia Theater
PlaatsIJmuiden
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1890
Verbouwd in1930
 Website


Unieke theaterzaal

Het Thaliatheater in IJmuiden is genoemd naar de Griekse godin Thalia, de muze van het drama. Het gebouw aan de Breesaapstraat 52, werd in 1890 gebouwd als oudkatholiekekerk. De belangstelling van de gelovigen was dermate groot dat men genoodzaakt was elders in de stad een nieuwe kerk te bouwen. Die kwam aan de Wilhelminakade 119 en is nog steeds in gebruik. Het latere theater kwam leeg te staan en werd een mandemakerij en nettenboeterij voor de vissersvloot van Ijmuiden.

In 1930 werd de kerk verbouwd tot bioscoop waarbij van de gotische stijl werd overgegaan naar die van de Amsterdamse School en art deco. De nieuwste film werden er vertoond die soms werden onderbroken door een luiskeelse mededeling dat een visserschip zou uitvaren, waarna de mannen de zaal verlieten, op weg naar zee. In de Tweede wereldoorlog confisqueerden de Duitsers het theater om propagandafilms te vertonen. Uiteindelijk is dat de reden dat het theater de oorlog heeft overleefd.

In 1945 werd Thalia weer een 'normaal' theater, met dien verstande dat ook theatervoorstellingen werden gebracht, vaak door niet de minste van het toneel, zoals o.a. Louis Bouwmeester en Heintje Davids.

Op 2 januari 1961 kwam er een einde aan de exploitatie en kwam het theater tot 1996 leeg te staan. Het kwam toen in handen van Monique en John van Waveren van hotel Augusta die Thalia zeer fraai lieten renoveren, met behoud van alle ornamenten etc., en aanpassen aan de nieuwe situatie: een theater waar gefeest, gedansd en gegeten kan worden, kortom een feesttheater. Zeer bijzonder is de prachtige, hoge toneelzaal met balkon en lijst toneel. De technische voorzieningen zijn optimaal, waardoor toch ook nog losse optredens, meest muziek, kunnen worden geprogrammeerd. In 2017 meldde het Haarlems Dagblad dat de eigenaren, gezien hun leeftijd, op zoek waren naar een opvolger.

Bron