Jos Brink: Biografie - De doorbraak op televisie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Jos Brink. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Jos Brink:

De doorbraak op televisie

Met Tekstpierement ging het steeds beter en de naamsbekendheid van het gezelschap bleef stijgen door Jos Brink, die het gezicht van de groep was. De AVRO benaderde hem mede daarom voor het programma Puzzeluur. Hij twijfelde in het begin, maar toen Frank Sanders hem overtuigde dat camera-ervaring altijd meegenomen was, nam Brink het aanbod aan. Puzzeluur werd door de presentatie van Brink bijna een parodie op een quiz, iets wat de AVRO graag wilde. Hij hield zich zelden aan de spelregels en maakte er een cabareteske quiz van. De critici waren er niet echt over te spreken, Brink zou de aandacht teveel naar zich toetrekken. Deze kritiek had geen gevolgen voor zijn populariteit, de kijkcijfers van Puzzeluur waren ongelooflijk hoog.

In 1979 wilde Jos Brink in verband met zijn carrière in het theater toch stoppen met de presentatie van Puzzeluur. Hij was bang voor altijd quizmaster te moeten blijven. Maar dat hij zich inmiddels had ontwikkeld als een presentator met een bijzondere eigen stijl was wel duidelijk. Het was juist om die reden dat Jos Brink in 1979 werd gevraagd om het televisieprogramma Alstublieft Majesteit te presenteren. Het was een uitzending rondom de zeventigste verjaardag van Koningin Juliana, opgenomen in aanwezigheid van de voltallige koninklijke familie en de regering.

Puzzeluur

Bij zijn opkomst maakte Jos Brink al meteen zijn eerste grap: “Majesteit, we hebben een volle bak, wat fijn dat u een kaartje heeft kunnen krijgen!” En dat was het begin van een gedenkwaardige avond. Er werd door de koninklijke familie hartelijk gelachen en toen Jos Brink de koningin feliciteerde en een bos bloemen overhandigde, deed hij iets dat de uitzending tot televisiegeschiedenis zou maken: hij gaf Koningin Juliana, geheel buiten het protocol en heel spontaan, een kus op de wang. “Toen ik Hare Majesteit zo zag zitten, tijdens de opname, deed ze me zo aan m’n moeder denken en dan komt die kus heus vanzelf en uit de grond van je Oranjehart.”

De presentatie van Jos Brink kreeg louter positieve kritieken en Alstublieft Majesteit werd met bijna zes miljoen kijkers het best bekeken programma van dat kwartaal. Als klap op de vuurpijl won Jos Brink de dag na de uitzending de Gouden Televizierring voor Puzzeluur. Vanaf dat moment ging zijn carrière voorspoedig. Hij kon naar believen zijn rollen kiezen. Het televisiewerk verwisselde hij voor meer theatervoorstellingen en in 1980 verscheen ook het eerste boek van zijn hand: Zitten op de grond. Het was een verzameling van de columns die hij schreef voor het weekblad Privé. Het werd direct een bestseller en er zouden later nog vele boeken volgen.

In 1982 won Jos Brink bijna voor de tweede keer de Televizierring, ditmaal voor het programma Babbelonië. Drie seizoenen lang maakte hij deel uit van het programma, waarin hij met Lous Haasdijk en Willem Duys een panel vormde. Zij moesten door middel van cryptische omschrijvingen en voorwerpen bekende Nederlanders een bepaald woord of persoon laten raden. De opnames hiervan vonden plaats in theaters en met een gevulde zaal voelde Brink zich het meest op zijn gemak. Hij kreeg vaak de meest dubbelzinnige en grappige woorden te omschrijven. Hij wist het publiek daarmee goed te bespelen én vooral veel te laten lachen. Met Babbelonië had Brink een groot succes te pakken. Hij hield het voorlopig dan ook bij dat programma en concentreerde zich daarnaast voornamelijk op zijn nieuwe theatervoorstellingen.

Bron: tekst overgenomen uit het boekje Jos Brink. Een mensen-mens met theater als anker van Esmé Apeldoorn (2007 AO Actuele Onderwerpen BV).