Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Zarah Stina Leander (Karlstad, 15 maart 1907 - Stockholm, 23 juni 1981) was een bekende Zweedse zangeres en actrice. Haar geboortenaam was Zarah Stina Hedberg.

Biografie

Jeugd

Zarah Leander studeerde als kind al piano en viool en zong voor de eerste keer op het toneel toen ze 6 jaar oud was. Als tiener woonde ze twee jaar in Riga (1922-1924), leerde de toen belangrijke internationale taal Duits, werkte als secretaresse, trouwde met Nils Leander, en kreeg twee kinderen (1927 en 1929). Ze kreeg werk als amateur in het Ernst Rolf-cabaret dat rond toerde en zong voor de eerste keer het lied 'Vil ni se en stjärna', dat spoedig haar handelsmerk zou worden.

Carrière

In 1930, nam ze deel in vier cabarets in de hoofdstad Stockholm, maakte ze haar eerste platen, inclusief een cover van Marlene Dietrichs Falling in love again, en speelde een rol in een film. Het was echter als operettezangeres, als Anna Glavari in Franz Lehárs Die lustige Witwe, dat ze definitief doorbrak (1931). Tegen die tijd was ze gescheiden van Nils Leander. In de jaren die daar op volgden maakte ze een glorieuze carrière en kon zeer fortuinlijk leven als een gevierde artiest zowel op het toneel als film in Scandinavië. Haar roem snelde vanaf het Europese continent vooruit naar Hollywood, waar enkele Zweedse acteurs en filmregisseurs werkten. Haar bijzondere stemgeluid heeft daar zeker aan bijgedragen, en is een zeldzame contra-alt.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was ze erg bekend, vooral in Duitsland.

af:Zarah Leander bs:Zarah Leander da:Zarah Leander de:Zarah Leander en:Zarah Leander eo:Zarah Leander es:Zarah Leander fi:Zarah Leander fr:Zarah Leander it:Zarah Leander ja:ツァラー・レアンダー no:Zarah Leander pl:Zarah Leander pt:Zarah Leander ru:Леандер, Цара sv:Zarah Leander

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen