Wim Sonneveld: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:

Radio

Wim Sonneveld heeft vele malen voor de radiomicrofoon opgetreden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden. Zie hiervoor ook het plakboek uit het archief van Wim Sonneveld, dat u online kunt doorbladere, zie: Wim Sonneveld: Archief Wim Sonneveld.

Advertentie: De radiogids kondigt het optreden van het duo Sonneveld en Goossens aan, 1935. Herkomst: Archief Wim Sonneveld, Collectie TIN.

Selectie van radio-optredens Wim Sonneveld

  • 29 september 1934: Radio debuut bij de KRO. De Troubadours Wim Sonneveld en Fons Goossens beleven hun radiodebuut voor de KRO-microfoon. Hun repertoire bestaat uit onder meer: ‘Au claire de la lune’, ‘Carry me back to old Virginny’, ‘It don't mean a thing’ en ‘De schooier’, van Manna de Wijs-Mouton.
  • 28 mei 1937: Optreden KRO-radio. Wim Sonneveld treedt op voor de KRO-radio met internationaal repertoire en met imitaties.
  • 29 april 1938: Optreden AVRO-radio. Wim Sonneveld is te gast in het radioprogramma Vrolijk Vrijdagmiddag Variété van de AVRO.
  • maart 1943: Radiorevue Maartsymphonie. Wim Sonneveld en Conny Stuart werken mee aan de radiorevue Maartsymphonie. In dezelfde maand komen ze elkaar weer tegen in een Hilversumse studio, als Conny Stuart in De Windwijzer, een cabaretprogramma van Wim Ibo, Italiaanse en Wim Sonneveld Zweedse chansons ten gehore brengt.
  • 9 oktober 1953: Showboat. In de voorstelling Gastenboek (première 1 augustus 1952) voert Wim Sonneveld het karakter van Willem Parel voor het eerst op. Het publiek is dan nog niet erg enthousiast, maar hij krijgt meer bijval in een VARA-radio-uitzending ter gelegenheid van een Jordaanfeest in Amsterdam. Na dit plotselinge succes besluit radioproducer Karel Prior dat Parel het sluitstuk moet gaan vormen in het populaire radioprogramma Showboat. Vanaf 9 oktober is Wim Sonneveld wekelijks als Willem Parel te horen in een nieuw door Eli Asser geschreven avontuur. Het populariteit van Willem Parel is enorm en na een half jaar in Showboat te hebben opgetreden wordt het succes Sonneveld te groot en voelt hij er niets voor om ‘geïdentificeerd te worden met één toevallig populair geworden figuur’ uit zijn repertoire. Daarom kondigt hij in februari 1954 zijn einde als orgeldraaier aan. Het levert hem een stroom teleurgestelde reacties op van Parel-aanhangers. Op 18 december 1954 zal Willem Parel zijn laatste reguliere radiominuten vullen. Sonneveld ontdoet zich van zijn alter ego in de film Het wonderlijke leven van Willem Parel, die in februari 1955 uitkomt. Wim Sonneveld: 'Ik had zo langzamerhand geen leven meer. Het begon erop te lijken dat ik voor de rest van mijn leven geen Wim Sonneveld meer, maar Willem Parel zou zijn. (...) Het succes en de populariteit van Willem Parel waren voor mij een obsessie. Maar toen het idee opkwam Willem Parel te gaan verfilmen, zag ik daarin mijn kans schoon mij van die obsessie te bevrijden. De film behelsde de koddige strijd tussen Wim Sonneveld en Willem Parel, waarin uiteraard deze laatste het onderspit moest delven.' (uit: Manuscript Sonneveld, mevrouw!)

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)