Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

TitelAls de bladeren in Vallombrosa
ProducentKNS Antwerpen
Premièredatum23 maart 1996
LocatieBourla Schouwburg, Antwerpen|Bourla SchouwburgDe eigenschap “Locatie” (als paginatype) met de invoerwaarde “Bourla Schouwburg, Antwerpen|Bourla Schouwburg” bevat ongeldige tekens of is onvolledig en kan daarom onverwachte resultaten veroorzaken tijdens een opvraag- of annotatieproces.
PlaatsAntwerpen
ProductierecordCatalogus Theatercollectie


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


      Informatie

      Als de bladeren in Vallombrosa van Lars Norén bewerkt door Albert Lubbers vertaald door Karst Woudstra

      Lars Norén werd in 1944 in Stockholm geboren. Hij debuteerde als dichter in 1963 en tien jaar later schrijft hij op verzoek van één van de regisseurs van het Zweedse nationale theater Dramaten zijn eerste toneelstuk, 'De Vorstenlikker'. Het was zijn eerste en meteen bijna zijn laatste stuk. De voorstelling werd bijzonder negatief ontvangen en Norén wilde niets meer met het theater te maken hebben en zich voortaan uitsluitend aan het dichten wijden. Onder impuls van Karst Woudstra wordt het stuk echter vertaald en naar Nederland gehaald waar het in 1978 zijn première kent op het Holland Festival. Deze voorstelling vormt voor Norén de aanzet van een tweede adem in het schrijven van theaterstukken. Met een regelmaat van één of meer stukken per jaar verwerft hij snel roem in Scandinavië en in het buitenland. Van aanvang af zijn de stukken sterk biografisch getint. De productie van zijn theaterstukken loopt parallel met de ontwikkelingen in de psycho-analyse die Norén in dezelfde periode ondergaat. Zijn werk vormt een verslag van wat er in een belangrijk deel van zijn leven gebeurd is en van de confrontatie met mensen uit zijn directe omgeving. In de eerste plaats is dat de eigen familie. In zijn gezinsdrama's toont Norén ons het kind dat zich probeert los te maken van zijn ouders, dat zich probeert te ontrukken aan de situatie van afhankelijkheid waar aan het zelf niet schuldig lijkt te zijn. Het titel van het stuk 'De moed om te doden' (1978) vat deze behoefte naar seperatie samen. Later verschuift het conflict van de verhouding ouder-kind naar de verhouding tussen partners in een huwelijk: hoe bevrijd ik mezelf uit een situatie waarin ik mezelf van een ander afhankelijk heb gemaakt. Door de heftigheid waarmee Norén deze relatieconflicten beschrijft, doet hij sterk denken aan zijn illustere Zweedse voorganger Strindberg. Het is met deze stukken, met name Nachtwake (1983) en Demonen (1982) dat Norén faam verwierf in Vlaanderen. Vanaf Hebriana uit 1987 lijkt zich in Noréns stukken een andere toon te handhaven. De stukken worden optimistischer, de kleur lichter. Dat is niet ongewoon in een periode waarin Norén intensief bezig is met het vertalen van Tsjechov. Dezelfde tragi-komische atmosfeer, waarvan Trigorin in de Meeuw spreekt, lijkt de stukken van Norén te gaan beheersen. Het is ook in deze sfeer die in Als de bladeren in Vallombrosa overheerst.

      Gezelschap: KNS Antwerpen

      Seizoen: 1995-1996

      Regie: Albert Lubbers

      Kostuums: Rien Bekkers

      Decorontwerp: Rien Bekkers

      Lichtontwerp: Reinier Tweebeeke

      Dramaturgie: Luc Joosten

      Uitvoerenden: Camilia Blereau, Peggy de Landtsheer, Hubert Damen, Leo Madder, Wim Stevens, Herman Fabri, Katrien de Becker, Nand Buyl, Chris Cauwenberghs