Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

MATZER Valangst.jpg

TitelValAngst
ProducentMATZER Theaterproducties
DisciplineToneel
OnderwerpNederland
Premièredatum3 maart 2012
Seizoen2011/2012
LocatieVerkadefabriek, 's-Hertogenbosch


Over de voorstelling

Op een ochtend word je wakker in je eigen angstbeeld: de wereld heeft ontdekt dat je eigenlijk niks kan. Dat alles wat je tot nu toe gedaan hebt op louter toeval berust, op geluk, gebakken lucht. Deze angst kent iedereen. Een angst die je tegenhoudt de droom uit je ogen te wrijven, op te staan en de sprong in het diepe te wagen. Valangst.

Niemand kan altijd z'n best doen. Dat is gewoon niet menselijk. Als je altijd je best hebt gedaan, dan wil dat zeggen dat je je ogen hebt gesloten voor alle steken die je voortdurend hebt laten vallen. Want dat is wel menselijk. Voortdurend steken laten vallen en weer moeten oprapen.

Helge Slikker componeert en speelt. Is de beste vriend met een goede fles wijn. Hij stelt geen vragen, die zijn er al genoeg. Aafke Buringh speelt de Vrouw. Verleiding. Valkuil. Muze en Maatje. Zij laat het bloed kruipen waar het niet gaan kan. En Jasper Boeke speelt. Of speelt hij niet?

De acteur Jasper Boeke, die zich beroepsmatig begeeft op het grensvlak van schijn en werkelijkheid, is in ValAngst de metafoor voor iets dat we allemaal kennen. Zijn we echt? Geloven we in onszelf? Welke illusies hebben we nodig om onszelf houvast te geven? Wat blijft er van ons over zonder kostuum, zonder decor, zonder publiek?

Schrijvers Gerardjan Rijnders en Peter de Graef geven deze acteur taal. Twee schrijvers die zelf ook op de planken staan of hebben gestaan. Beiden schreven eerder teksten voor MATZER, onder andere voor onze voorstelling Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend. Zij zijn nu gevraagd om hun eigen triomfen en angsten, ambities en krampen, valkuilen en ego-kronkels taal te geven. Zij putten uit eigen ervaring en deze schaamteloos naar hun hand zetten.

ValAngst was te zien in de Nederlandse theaters van 1 maart t/m 21 april 2012.

Informatie

ValAngst van Gerardjan Rijnders, Peter de Graef
Er worden tekstfragmenten gebruikt van William Shakespeare in vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes.
MATZER Theaterproducties
Seizoen: 2011/2012
Trefwoorden: Nederland
Regie: Madeleine Matzer
Dramaturgie: Anneke Jansen
Productie: Jeroen Konings
Kostuums: Ilse Vermeulen
Decorontwerp: Sacha Zwiers, Sanne Lips
Lichtontwerp: Matthijs van Meeuwen
Muziek: Helge Slikker

Uitvoering muziek:
Helge Slikker

Uitvoerenden:
Jasper Boeke (Alexander)
Aafke Buringh (Anna)
Daniel Cornelissen (Frederik)
Helge Slikker (Beste vriend die geen vragen stelt)

Bronnen