Toneelstuk

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Toneelstuk is de naam voor een voorstelling in de podiumkunsten, waarbij acteurs, ook wel toneelspelers genoemd, in dialogen met elkaar een verhaal verbeelden op basis van teksten.

Een nadere toelichting op het begrip toneelstuk is te vinden bij wikipedia

Voorstellingen

Zie het overzicht van de voorstellingen in de Productiedatabase die aangemerkt zijn als : toneelvoorstellingen

Bronnen

Historische ontwikkeling

De eerste toneelvoorstellingen waren rituelen waar geen geschreven tekst aan te pas kwam. Met de opkomst van het theater in het oude Griekenland ontstond het beroep van toneelschrijver. Uit die tijd zijn een aantal stukken bewaard gebleven, waarvan de bekendste: De Oresteia van Aischylos, [1] van Sophocles en Medea van Euripides. De bekendste toneelschrijver aller tijden is William Shakespeare (1564-1616). Hij was verbonden aan een eigen gezelschap dat zijn stukken speelde en had zijn eigen theater om ze in op te voeren. Nederland heeft een eigen bescheiden toneelschrijftraditie.

De oudst bewaard gebleven Nederlandse stukken zijn de Abele Spelen. Joost van den Vondel (Gijsbrecht van Aemstel, 1637) en Herman Heijermans (Op hoop van zegen, 1901) zijn de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers. Tegenwoordig zijn sommige toneelschrijvers verbonden aan een gezelschap, waar ze bijvoorbeeld ook dramaturg of regisseur zijn. Andere schrijvers werken als freelancer, in opdracht van een gezelschap of op eigen initiatief. Bekende hedendaagse Nederlandse toneelschrijvers zijn bv. Maria Goos, Don Duyns en Rob de Graaf.