Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamTol Hansse
Volledige naamJohannes Adrianus (Hans) van Tol
Geboren3 april 1940
Laren (NH)
Overleden29 april 2002
Heerhugowaard
BeroepZanger, Tekstschrijver
DisciplineToneel
VIAF-profiel

Tol Hansse (1940 - 2002), was een Nederlands zanger, componist, muzikant, liedjesschrijver, cabaretier en kunstschilder.

Biografie

Hij verwierf grote bekendheid met zijn singles "Big City" (1977) en "Achter de Rhododendron" (1978), beide afkomstig van het album Tol Hansse Moet Niet Zeuren. "Big City" stond in 1978 twaalf weken genoteerd in de hitparade, en de single werd bekroond met goud. De LP Tol Hansse Moet Niet Zeuren behaalde de eerste plaats in de albumlijst en werd platina. In hetzelfde jaar ontving hij een Edison en een Zilveren Harp. In 1993 nam Hansse een nieuwe versie op van het nummer "Big City", met aangepaste tekst, dat later door de bewoners van het Big Brother-huis gecoverd werd. Het handelsmerk van Hansse is een combinatie van factoren: een ijzersterk gevoel voor metrum als tekstschrijver, Clous van Mechelens door saxofoonspel gedomineerde arrangementen, zijn nasale stemgeluid en kurkdroge humor in de veelal anekdotische teksten.

Tol Hansse schreef ook nummers voor platen van andere artiesten, zoals Corrie van Gorp's LP Corrie van Gorp uit 1978.

Hansse was tevens kunstschilder. Hij begon zijn carrière echter als cabaretier. Zijn albumhoezen zijn ontleend aan de schilderijen van zijn hand. Tussen oktober 1997 en december 1999 schreef hij ook nog in totaal 56 columns in het Noordhollands Dagblad, die hij "Tollums" noemde.

Tol Hansse was een zoon van de tekstschrijver Jacques van Tol. Tol studeerde trompet en piano aan het Conservatorium Amsterdam, en maakte samen met saxofonist en componist Clous van Mechelen deel uit van de rockgroep The Sharks. Daarnaast begeleidde hij cabaretier Tom Manders (alias Dorus) op trompet.

In 2002 overleed hij op 62-jarige leeftijd aan longkanker

Zie ook de bio op de website van de Muziekencyclopedie

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen