Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theo Uden Masman (1901 - 1965) was een Nederlands musicus.

Biografie

In 1926 richtte Theo Uden Masman de big band The Ramblers op. Masman kondigde de optredens altijd af met de kreet "...maarrr wij komen terug."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de band zich schuldig aan collaboratie door voor de door de Duitsers gecontroleerde Rijksradio De Nederlandsche Omroep op te treden alsmede op een paar pro-Duitse bijeenkomsten. Omdat zij echter ook hulp hadden verleend aan ondergedoken Joodse ex-bandleden werden The Ramblers en Masman na de oorlog uiteindelijk minder zwaar aangepakt: de band mocht een half jaar lang niet optreden, Masman een jaar lang niet.

Vanwege een uitgekiende muzikale politiek en zijn neus voor wat het publiek wilde wist Masman de groep vervolgens tot grote populariteit te brengen. Een eigen radioprogramma bij de VARA zorgde ervoor dat de populariteit een nog grotere vlucht nam. Eind jaren vijftig nam hun populariteit echter af. Op 11 april 1964 vond de laatste uitzending van dit programma plaats. Nog geen jaar later overleed Theo Uden Masman op een leeftijd van bijna 64 jaar.

Theater/Dans

Externe Links

Bronnen