Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Thekla Reuten (1975) is een Nederlands actrice.

Biografie

Na het vwo (aan het St.-Vituscollege in Bussum) studeerde ze aan de toneelschool in Amsterdam.

Haar eindexamenmonoloog 'Suus' van Herbert Achternbusch werd genomineerd voor een Phillip Morris Scholarship. Reuten speelde in een aantal grote Nederlandse theaterproducties waaronder The Dresser (Hummelinck Stuurman), Het Huis van Bernarda Alba bij Het Nationale Toneel, Braambos bij Het Toneel Speelt en Val van de Goden bij HZT Hollandia dat na Nederlands succes ook een Duitse tournee beleefde. Reuten stond dit jaar op Londense toneel als Bride naast Gael García Bernal in Bloodwedding.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Shakespeare voor jongeren - Theaterschool - 1994-04-22
Hormoonspiegel - Theaterschool - 1995-10-14
Suus - Theaterschool - 1996-11-23
De komedie van de liefde - Het Nationale Toneel - 1998-10-02
De dresser - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 1998-12-19
De val van de goden - Theatergroep Hollandia - 1999-09-23
Het huis van Bernarda Alba - Het Nationale Toneel - 2001-01-27
Braambos - Het Toneel Speelt - 2004-01-04
Mokum in Carré - van Breero tot Shaffy - Stichting Carré Theaterprodukties - 2012-06-08

Film

Thekla Reuten speelde in een relatief korte tijd in een groot aantal Nederlandstalige speelfilms, waaronder De trip van Teetje (1998) van Paula van der Oest, Het 14e kippetje (1998) van Hany Abu-Assad, Kruimeltje (1999) van Maria Peters, De rode zwaan (1999) van Martin Lagestee, Iedereen beroemd! (2000) van Dominique Deruddere, De Zwarte Meteoor (2000) van Guido Pieters, Rosenstraße (2003) van Margarethe von Trotta en Suske en Wiske: De duistere diamant (2004) van Rudi Van Den Bossche.

De bekendste hoofdrol voor Reuten is echter die van Lotte in de verfilming van De Tweeling uit 2002, van Ben Sombogaart en Marieke van der Pol naar het boek van Tessa de Loo. De voorbereidingen voor deze film namen acht jaar in beslag. De tweeling Anna en Lotte wordt op vroege leeftijd uit elkaar gehaald. Anna groeit onder moeilijke omstandigheden op in haar Duitse geboortedorp, terwijl Lotte opgroeit in een beschermd Nederlands milieu. De Tweeling werd in 2004 genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film.

Reuten speelde ook de vrouwelijke hoofdrol in de vijfde en nieuwste Highlander-film, Highlander: The Source. De première van de Engelse speelfilm In Tranzit werd verwacht tijdens het Berlin Film Festival 2007. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal in een werkkamp aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Sint-Petersburg. Thekla speelt een Russische kampbewaarster naast hoofdrolspelers Vera Farmiga en Thomas Kretschmann.

Daarna speelde Reuten in de Engelse filmproductie In Bruges van filmmaker Martin McDonagh, waarmee op 17 januari 2008 het vooraanstaande Sundance Film Festival in de Verenigde Staten werd geopend.

In 2008 speelde Reuten in de Nederlandse filmproductie Wit Licht van filmmaker Jean van de Velde met Marco Borsato in de hoofdrol.

Reuten speelt een huurmoordenaar in The American, geregisseerd door fotograaf en filmmaker Anton Corbijn met George Clooney en Irina Björklund in de hoofdrol. Deze film ging in september 2010 in Nederland in première.

TV

Op televisie speelde ze onder anderen Eveline Röell in Wij Alexander en de titelrol van Bella Bettien. Daarnaast speelde ze Wiesje Blankers in een aflevering van Baantjer (De Cock en de moord op de heks).

Reuten was in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te zien in het tweede seizoen van Sleeper Cell, een televisieserie gemaakt door het Showtime-kabelnetwerk, waar ze een Nederlandse jonge vrouw speelde, die zich tot de islam heeft bekeerd, en lid is van een groep moslimfundamentalisten die een aanslag in de Verenigde Staten voorbereiden.

In 2008 speelt Reuten de rol van "Elsa" in de derde aflevering van het vierde seizoen van de Amerikaanse hit-serie Lost.

Externe Links

Bronnen