Theatervormgever

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theaatervormgever is in algemene zin een benaming voor iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de vormgeving van een of meestal meerdere aspecten van de voorstelling. Een ontwerper die zowel de decors, rekwisieten als de kostuums voor een theaterproductie ontwerpt, zal al gauw theatervormgever worden genoemd, in plaats van zowel decorontwerper als kostuumontwerper.

In deze tijd omvat de complete theatervormgeving ook de ontwerpen van belichting, een klankbeeld van muziek en/of geluidseffecten, projecties van diverse aard en bronnen en alle overige zicht- en hoorbare elementen, waarbinnen de podiumkunstenaars optreden c.q. die hen omringen. In die zin kan ook het ontwerp of de inrichting van het theater zelf of de lokatie waar de voorstelling plaats gaat vinden onderdeel van de theatervormgeving zijn.

Vaak worden ook de aan het Grieks ontleende synoniemen Scenografie voor theatervormgeving en Scenograaf voor de theatervormgever, gebruikt.

De wijze waarop ontwerpers van elementen van de theatervormgeving in deze Theaterencyclopedie worden vermeld kan nogal verschillen, mede afhankelijk van welke vormgevings-elementen voor een gegeven theaterproductie wel of niet zijn ontworpen en wat in een bepaalde periode of bij een bepaald gezelschap gebruikelijk was in de programma-informatie te vermelden.

Voor een overzicht van theatervormgevers zie de volgende lijsten: Lijst theatervormgevers, Lijst decorontwerpers, Lijst kostuumontwerpers en ook Lijst scenografen

Zie ook: Theatervormgeving