Theaterprijzen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Groepsfoto van acteurs en actrices ter gelegenheid van de viering van vijftig jaar Louis d'Or en Theo d'Or, 2005. Foto: Marcel Molle. Collectie TIN

Foto: Marcel Molle

Nederland telt in totaal bijna honderd prijzen voor prestaties in de podiumkunsten. Ruim tweederde hiervan is bestemd voor aankomend talent of voor beginnende kunstenaars.

De belangrijkste theaterprijzen zijn de VSCD-Prijzen die jaarlijks door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) worden uitgereikt, en de Toneel Publieksprijs.

In januari 2012 maakten de Stichting Musical Awards en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties bekend dat ze de krachten gaan bundelen. De Musical Awards en de VSCD-theaterprijzen zullen vanaf 2013 tijdens een gezamenlijke gala-avond worden uitereikt. Naar verwachting wordt aan het begin van seizoen 2013-2014 het eerste gecombineerde gala georganiseerd, waar de prijzen voor het seizoen 2012-2013 zullen worden uitgereikt.

Dit is een overzicht van de theaterprijzen die in Nederland bestaan of hebben bestaan op het gebied van theater. Waar mogelijk zal deze lijst nog worden aangevuld.

Alle Theaterprijzen: alfabetisch overzicht

Voor een alfabetisch overzicht van de Theaterprijzen, zie Alfabetisch overzicht Theaterprijzen

VSCD-Prijzen

Toneel

Mime

Dans

Jeugdtheater

Cabaret

Oeuvreprijzen

TIN TheaterPrijzen

Toneelprijzen

Toneelschrijfprijzen

Cabaret/kleinkunst-prijzen

Dansprijzen

Musicalprijzen

Muziekprijzen

Poppentheater-/mimeprijzen

Literaire prijzen

Overige prijzen

Buitenlandse prijzen