Theater (Kunstvorm)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<type>thesau</type><id>750</id>

In veel gevallen wordt met het woord theater de kunstvorm aangeduid, waarbij theatermakers (acteurs) door middel van woord en beeld een handeling opvoeren voor een publiek. Meestal vormt een conflict tussen personages de basis van de handeling. In deze betekenis theater synoniem met drama en toneel.

Anderen gebruiken het woord theater ook wel om het fenomeen van alle andere optredens op een podium voor een publiek aan te duiden, met uitzondering wellicht van zuivere muziek optredens, in concertvorm. In deze betekenis is het woord theater dan een overkoepelende term voor toneel, opera, dans, cabaret, musical, etc. en wordt het ook benoemd als de podiumkunsten, waaronder overigens wel ook weer muziek optredens en -concerten worden gerekend.

Voorts wordt het woord theater in diverse woordcombinaties gebruikt, wanneer men specifiek wil aangeven dat het betreffende object, voorwerp, fenomeen e.d. specifiek voor gebruik in theatervoorstellingen is. Zo spreekt men bijvoorbeeld van een theaterstoel, theaterbeliching, theaterdans, theatermuziek e.d.

Tenslotte wordt het woord theater ook zelfstandig wel gebruikt als een soort algemene beroepsaanduiding om aan te geven in welke sector van de maatschappij men werkzaam is.