TheaterEncyclopedie:Thesaurus

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De categorie-structuur van de TheaterEncyclopedie is erg uitgebreid. Een deel van de categorie-structuur omvat de "Theaterthesaurus" - een hiërarchische woordenlijst (lexicon), die wordt gebruikt voor de beschrijving van de Theatercollectie.

Het valt op dat:

Ondercategorieën bijna niet zijn gevuld:

Inhoud vanCategorie: Om- en bijscholing

Ten behoeve van een beter overzicht en een betere bruikbaarheid (zoeken, vindbaarheid), kan overwogen worden de categorieën te vervangen door eigenschappen.

Beschrijving huidige situatie

Theaterthesaurus

Deels zijn dit trefwoorden, die toegekend zijn aan voorstellingen in de premieredatabase, en die worden automatisch door tinbot “meegenomen” als categorie naar de TE, zoals “masterclass” en “workshop”. Bij het toekennen van die trefwoorden hield men zich altijd aan de Theaterthesaurus.

Deze hele “theaterthesaurus” (versie 2007) is in 2011 in zijn geheel ingevoerd in de Theaterencyclopedie. Elk trefwoord werd een categorie. Zie de documentatie: Stichting Contact Theater Collecties (SCTC) en het Bestand:Thesaurus editie 2007.pdf.

Een klein deel van die trefwoorden is in de loop der tijd gevuld met tekst, zoals bijvoorbeeld veel theaterberoepen. Maar heel veel trefwoorden zijn “leeg”, bevatten geen tekst, en zijn ook niet gelinkt met een pagina in de TE.

Input: Tuja

Gebruik van "tags" op huidige categorie-pagina's

De betreffende categorieën lijken allemaal gekenmerkt met twee “tags”, bijvoorbeeld:

<type>thesau</type><id>471</id>


Beschrijving gewenste situatie

Op termijn moeten wij erover denken om daar eventueel eigenschappen van te maken, eigenschappen met het kenmerk “thesaurusterm” zodat dit ook direct duidelijk is. Dan kunnen ze als trefwoord gebruikt worden in de infoboxen bijvoorbeeld en niet meer als categorie, want dat schept verwarring. Of we maken er een project van om de categoriepagina’s met tekst te vullen en laten ze bestaan. Maar dan is de vraag wie de inhoud van de tekst op die pagina’s gaat samenstellen op basis waarvan? Wellicht kunnen we geautomatiseerd een kenmerk (thesaurusterm) aan toevoegen? Dit moet uiteraard grondig aangepakt worden en daar moeten we een plan voor schrijven want het zijn in totaal 1500 trefwoorden (dus 1500 categoriepagina’s). (input: Gonneke).

Zie ook