Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Schouwburg Madioen, Madioen

Unknown.png

NaamSchouwburg Madioen
Opgericht1930
PlaatsMadioen
TypeTheatergebouw
ArchitectArchitectenbureau Fermont en Cuypers, Batavia
Bouwjaar1929-1930
OpeningsdatumAugustus 1930
OpeningsvoorstellingHet Spookhuis van Henri van Wermeskerken
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Erfenis

De schouwburg in Madioen (tegenwoordig Midun) is voortgekomen uit de erfenis van Mary Manuel, een wat excentrieke juffrouw die alleen woonde in een dicht begroeide tuin gelegen aan de Residentslaan in Madioen een plaats in Oost-Java. Na haar plotselinge dood vond men in de lade van de wastafel een testament, dat nog al wat verwondering trok.

Ze had namelijk onder andere het volgende bepaald wat er met haar grote legaat moest gebeuren:

  1. De gemeente moest voor haar begrafenis zorgen en de gemeenteraadsleden moesten haar vergezellen op haar laatste tocht.
  2. Op de plaats van haar woonhuis moest een schouwburg worden gebouwd.
  3. Voor het gebouw zou een gedenksteen moeten worden aangebracht met de naam van de schenkster. In de toneelzaal moest een levensgrote beeltenis worden opgehangen.

Zou de gemeente met een en ander niet akkoord gaan, dan zou haar nalatenschap toekomen aan het rooms-katholieke weeshuis. Mocht ook deze niet tegemoet willen komen, dan verviel de hele erfenis aan een stiefbroer, MacLeod Manuel te Bandoeng.

Mary Manuel werd begraven zoals zij had gewenst. Haar graftombe was, zoals aangegeven, gemaakt uit gepolijst zwart gespikkeld graniet. Het droeg een zuil met daar bovenop een gesluierde urn en het opschrift 'Hier rusten Mary Emmy Jozephine Manuel en haar moeder Elisabeth Jensen'.

Niet zonder slag of stoot heeft de gemeenteraad besloten Mary Manuels laatste wens in vervulling te doen gaan en zo kreeg de stad een theater waar vooral films werden vertoond, maar ook toneel en optredens van vooraanstaande Nederlandse artiesten.

De opening vond plaats in augustus 1930 met de opvoering van 'Het Spookhuis' van Henri van Wermerskerken, en uitgevoerd door een lokale toneelvereniging. Dat laatste was niet zo bijzonder, want er waren in Nederlands-Indië vele amateur toneelgezelschappen van hoge kwaliteit.
De schouwburg kreeg uiteindelijk de naam van Mary Theater, hoewel er ook foto's zijn met 'Cécilia Theater'.

Na de oorlog had het gebouw nog steeds een bioscoopfunctie, onder de naam 'Bioskop Lawu' Rond 2003 werd het theater afgebroken om plaats te maken voor een winkelcentrum.

Bron: Indische Courant van 3 maart 1928

"https://kolonialemonumenten.nl/2015/11/20/een-zonderling-testament/"