Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schouwburg Arnhem)
Ga naar: navigatie, zoeken

Arnhem-velperbinnensingel-04140015.jpg

NaamStadsrheater Arnhem
Eerdere naamStadsschouwburg, Arnhem
Latere naamStadstheater, Arnhem
PlaatsArnhem
TypeTheatergebouw
ArchitectFred. M.A. Brons
Bouwjaar1938
Wikidata ID (Q-nummer)Q27895225
 Website
Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Schouwburg, Arnhem


Arnhem-velperbinnensingel-04140015.jpg

Info Waarde
Afbeelding Arnhem-velperbinnensingel-04140015.jpg
Postcode: Geen postcode beschikbaar
Openingsdatum: 19 okt 1938
Op de kaart: Ga naar kaart...
Wikimedia Commons: Galerie (Wikimedia Commons)
Gelegen in: Arnhem (Q1310)


Bekijk deze en meer informatie op de website van Wikidata, of lees de pagina Stadstheater Arnhem op Wikipedia.


Informatie

Op 1 januari 1997 zijn de concertzaal Musis Sacrum en Schouwburg Arnhem onder één directie gebracht, met de opdracht 'het kloppende culturele hart' te worden van de stad.
De concertzaal Musis Sacrum staat sinds 1847 centraal in het muziekleven van Arnhem, de laatste 100 jaar is het tevens het huis van Het Gelders Orkest. Het gebouw is in 1995 grondig verbouwd en gerenoveerd om het orkest een maximale speel- en repetitieplek te geven.
Schouwburg Arnhem staat op tweehonderd meter afstand, op een plek waar een meer dan 100-jarige theatertraditie zich heeft afgespeeld. Het huidige gebouw stamt uit 1938, en was vanaf 1956 het huis van Toneelgroep Theater en zijn erfopvolgers. Introdans is vaste huisbespeler van de grote zaal sinds 1973 en tezamen met het Ensemble voor de Jeugd brengen zij jaarlijks 5 premières uit in Arnhem.
Schouwburg Arnhem was de eerste schouwburg in Nederland die (in 1978) een nieuwgebouwde kleine zaal (vlakke vloer) aan het traditionele lijsttheater toevoegde, om ruimte te kunnen geven aan de nieuwe theatervormen die zich in de jaren '70 ontwikkelden. Als gevolg daarvan is door de toenmalige schouwburgdirectie in 1985 de theaterwerkplaats InDependance opgericht. Deze theaterwerkplaats is vanaf augustus 2001 gehuisvest in Theater aan de Rijn onder de naam van 'Theaterwerkplaats Generale Oost'.
Schouwburg Arnhem heeft een grote theaterzaal met 750 stoelen, twee kleine zalen met respectievelijk 200 en 60 stoelen. Verder heeft Schouwburg Arnhem diverse foyers en een theatercafé.
Vanaf 1 mei 2015 is de nieuwe naam van Schouwburg Arnhem: Stadstheater.

Bouwgeschiedenis

Architect: Fred. M.A. Brons
Bouwjaar: 1938
Verbouwingen: 1951 (restauratie na zware oorlogsschade), 1962 (renovatie interieur), 1978 (bouw van kleine zaal), 1987 (renovatie toneeltoren)
Interieur: Marmeren vloeren, blank eiken, allegorisch beeldhouwwerk, strak, pilaren. De hoofdkleuren van de grote zaal waren blauw en goud.
Exterieur: Voor die tijd was de schouwburg een modern gebouw in kleurstelling en materiaalgebruik (gele verblendsteen). Sierlijke monumentaliteit (invloed Amsterdamse School), maar strenge verticale structuur voorgevel, zware bronzen deuren, beschilderde foyerramen, allegorisch beeldhouwwerk. Het gebouw zou van een ‘afschrikwekkende voornaamheid’ zijn geweest voor het ‘gewone volk’.

Premieres

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen, die in dit theater in première zijn gegaan:

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007