Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRicardo Anasagasti
Volledige naamMeul, Ricardo Marcolino
Geboren27 juli 1946
Willemstad
Overleden29 juli 1991
Arnhem
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel


Biografie

Ricardo Anastagasti (1946) is een acteur en regisseur geboren op Curacao. Hij kreeg een dans- en toneelopleiding in New York en Boston en speelde in tv-series als 'Baretta' en 'Kojak'. Na zijn komst in Nederland speelde hij bij Toneelgroep Centrum en Toneelgroep Theater. bovendien was hij actief als regisseur. Voor de Stichting Hanascine hield hij zich bezig met het Lantijns-Amerikaans theater. Hij bracht 'Dutchman' en 'Slave' van Leroi Jones uit en regisseerde in 1989 zijn laatste stuk 'Ras' (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Ricardo Anasagasti genoot een uitgebreide dans- (klassiek/jazz/tap) en toneelopleiding in New York, alsmede een regie- en filmopleiding in Boston. Hij debuteerde in 1968 in "A Delicate Balance" van Edward Albee ("In wankel evenwicht"), werkte enkele jaren in Amerika (voor de televisie ook in "Baretta" en "Kojak") en kwam vervolgens naar Nederland. Hij regisseerde een Nederlands-Surinaams Theaterprojekt en werkte in Groningen met Engelse studenten.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen met een mimografie van hem
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken
  • Idem voor de vertaling
  • Idem voor de productie

Bronnen