Poppenspeler

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een algemene aanduiding voor Iemand die in de podiumkunsten het poppenspel beoefend. Aangezien er zeer veel verschillende soorten poppenspel zijn, die allen een eigen techniek vragen, zijn er eveneens diverse soorten poppenspelers. Allen hebben echter gemeen dat zij met hun ledematen, lichaam en stem, de poppen, objecten en voorwerpen die zij in een voorstelling gebruiken, op een tot de verbeelding aansprekende wijze, als het ware tot 'leven' weten te brengen.

Veel poppenspelers treden op een een specifiek voor hun soort van spel ingericht poppentheater; dat kan een ruimte voor de toeschouwers zijn in een vast gebouw of ook met een reizende theatervoorziening die in een bestaande theaterlocatie of op straat wordt opgebouwd. De straat variant staat bekend als de poppenkast.

In de soorten poppen waarmee wordt gespeeld onderscheid men o.a. handpoppen, stokpoppen, marionetten, allerhande figuren of objecten ook te gebruiken voor schimmenspel en tevens kan de poppenspeler zich geheel binnenin de pop, of object bevinden en zo de soms meer dan levensgrote pop bewegen. Voor het gebruiken van de bepaalde soorten poppen en objecten dient een poppenspeler over de bijhorende technische vaardigheden te beschikken. Het is echter niet ongewoon dat meerdere technieken tegelijk in een voorstelling worden toegepast.

Externe link

Voor meer informatie over het de wereld van het poppenspel zie de website van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel

Archief

Een overzicht van de poppenspelers die als zodanig zijn geregistreerd in de Productiedatabase