Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

Neerlands Hoop in Panama wordt beschreven als een “onverbiddelijke zwerftocht langs de misstanden" (zoals in een cultuurboekje van een school vermeld word). Ze bekritiseren de misstanden van de middelmaat. Er wordt kritiek geleverd op de hippiecultuur en Vietnam. Ook worden onderwerpen zoals homoseksualiteit, klimaatvervuiling en abortus besproken en bekritiseerd. Al deze onderwerpen worden aangesneden in een rap tempo door middel van sketches, liedjes en teksten, zoals te lezen valt in De Nieuwe Linie.

Context

Deze voorstelling werd twee seizoenen gespeeld. Ook was het niet enkel in het theater te bezichtigen. Het cabaret duo speelde ook in scholen en jeugdcentra.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




      Rolverdeling en uitvoerenden

      NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


          Recensies

          In de recensies die zijn overgebleven van deze voorstelling zien we vooral terug dat het duo een nieuwe vorm van cabaret introduceert die aansluit bij de jonge generatie. Zo schrijft Ben Bos in De Nieuwe Linie: “Bram en Freek verkleinen en vergroten het leven van de alledag als twee eigentijdse jongeren.” Wanneer een interviewer van de schoolkrant Spirit vraagt: “Ben je niet bang iemand te kwetsen met je scherpe teksten?”, reageert Vermeulen hierop met: “Welnee, helemaal niet. Als dat gebeurt, ligt het aan de mensen zelf. Ze begrijpen onze boodschap dan niet. Het is zo: we stellen gewoon een probleem. Voelen mensen zich dan gekrenkt, dan begrijpen ze ’t niet. We leveren gewoon alleen maar de feiten. En geen kritiek. Dat laten we aan het publiek zelf over.”

          Kostuums


          Bronnen