Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png

Volledige naamRonald Renardo Aloema
Geboortedatum19 oktober 1946
Geboorteplaats Christiaankondre, Galibi
BeroepTheatermaker
DisciplineToneel
Externe databases:
VIAF

Nardo Aluman is geboren uit Caraïbse ouders. Zijn familietaal is het tylewuju auran, het oostelijk dialect van het Karaïbs. Op de lagere school leert hij Nederlands. Op zijn dertiende gaat Aluman naar Paramaribo waar hij de mulo volgt en vervolgens verschillende banen heeft voordat hij in 1975 terugkeert naar Galibi.

In 1974 speelt Aluman me in het grote onafhankelijkheidsstuk van het Doe-theater, Libi span ini na ati foe Sranan (Het leven bruist in het hart van Suriname). In de jaren hierna neemt hij deel aan de grondrechtenacties voor de inheemsen. Hij schrijft twee en regisseert in dit kader twee korte toneelstukken onder de titel Surinama ponokon (Bewoners van Suriname). In 1982 gaat Aluman werken bij de afdeling cultuurstudies van het ministerie van Onderwijs. Hij werk ook voor een culturele organisati in Galibi. Deze vereniging bracht in 1985 een bundeltje uit met pyjai-liederen, met een Nederlandse vertaling door Aluman.

In 1988 richt Aluman de inheemse theatergroep Epakadono (De nieuwe generatie) op. Andere belangrijke medewerkers van het gezelschap zijn Romeo Aloema, Robbins Anoewaritja en Josine Tokoe. Epakadono zorgt tot het midden van de jaren '90 voor opmerkelijke producties, waarin de cultuur en de geschiedenis van de inheemsen centraal staan. De voorstellingen van Epakadono worden alle meertalig gespeeld: in het Karaïbs, Arowaks, Sranan en Nederlands. Enkele stukken van Aluman die gespeeld zijn door Epakadono zijn Julawai (1988) en Epakano jakonombo (Opstanding in de Amazone, 1989).

De voornaamste inspiratiebron van Aluman vormt zijn eigen culturele achtergrond, de cultuur van de Karaïben, hoewel hij ook veel van opera houdt en van zang uit India, China en Korea. Daarnaast speelt de mystieke wereld en de rituelen van de pyjai (sjamaan) een belangrijke rol in zijn werk.

In 1992 ontwikkelt Aluman een voorstelling voor het Carifesta-festival: Kawa’i (Oorlog). Aluman wil met deze voorstelling herdenken dat Columbus 500 jaar eerder voet aan land had gezet in de Nieuwe Wereld. Het stuk is, in samenwerking met Rufus Collins en Henk Tjon, opgezet als grootse coproductie van Epakadono en DNA, maar de samenwerking loopt spaak en uiteindelijk wordt alleen een sterk afgeslankte productie gepresenteerd.

Tot in het jaar 1996 heeft Epakadono voorstellingen gemaakt; daarna is de groep nog vier jaar actief geweest, voora met het adviseren van andere makers en met het verlenen van assistentie bij hun voorstellingen. In 2000 valt het gezelschap definitief uit elkaar.


Nardo Aluman heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Nardo Aluman heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Nardo Aluman heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Libi Span Uitvoerende Stichting Mickery Workshop 1974/1975 15 april 1975 Henk Tjon

VVLogohome.jpg


Bronnen

  • ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.