Musicus

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Of ook wel muzikant is een persoon die muziek maakt en ten gehore brengt. Dit kan zowel door middel van een instrument als met de menselijke stem.

Er zijn echter heel veel verschillende soorten muzikanten of musici, bovendien kunnen zijn van geheel verschillende niveaus en professionaliteit zijn. Sommige musici componeren vooral muziek en hun muziek wordt doorgaans door andere musici ten gehore gebracht, anderen componeren of improviseren hun muziek zelf of samen met collega's en weer anderen brengen uitsluitend muziek die door andere is gecomponeerd ten gehore. Veel professionele musici hebben een conservatorium opleiding gevolgd, anderen zijn geheel of gedeeltelijk autodidact.

Musici die muziek ten gehore brengen worden doorgaans onderverdeeld in instrumentalisten, voor hen die een instrument bespelen en vocalisten die hun stem als instrument gebruiken. Aan de hand van de naam of soort van het instrument zelf kan men verdere onderverdelingen maken, bv strijker, houtblazer, koperblazer, harpist, slagwerker, violist, altviolist, cellist, drummer, saxofonist etc.

Voort kan men musici indelen naar het soort muziek dat zij maken, bijvoorbeeld: klassieke muziek, jazz- of geïmproviseerde muziek, lichte muziek, popmuziek etc. of men kan ze benoemen naar de situatie waarin zij muziek laten klinken: bijvoorbeeld orkestmusicus, straatmuzikant, solist etc.

In het theater is muziek, uitgevoerd door levende musici, van groot belang en vormt een twee-eenheid met diverse podiumkunsten (opera, ballet, musical etc. Musici laten de muziek dan vaak klinken in grote ensembles vanuit de orkestbak, maar ook komt het regelmatig voor dat zij al of niet geheel zichtbaar en rol op het podium in een voorstelling spelen. Voorts zijn er tegenwoordig tevens diverse theatermakers die muziek, ten gehore gebracht door levende musici op het toneel, als uitgangspunt voor een theatervoorstelling nemen. Dit soort voorstellingen wordt benoemd als muziektheater.

Voor een overzicht van musici die verbonden zijn met voorstellingen in de podiumkunsten zie: Categorie:Musicus