Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamLouis Douglas
Volledige naamLouis Winston Douglas
Geboortedatum14 mei 1889
Geboorteplaats Philadelphia
Overlijdensdatum19 mei 1939
Overlijdensplaats New York
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineAmusementsvorm
TrefwoordenRevue
Wikidata
Louis Douglas speelde de hoofdrol in verschillende zogenaamde ‘negerrevues’, een term die nu niet meer gebruikt wordt (zie laatste alinea). Zijn vader was music hall- en vaudeville artiest en Douglas hielp hem als kind al met zijn acts. In augustus 1919 trouwde Douglas met Marion Abigail Cook, de dochter van de beroemde Afro-Amerikaanse pre-jazz performers Will Marion Cook en Abbie Mitchell. Een jaar later kregen ze samen een dochter, Abbie Louise Douglas.


Louis Douglas heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Louis Douglas heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Louis Douglas heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Louisiana Regie Gezelschap Louis Douglas 1931/1932 9 september 1931 Louis Douglas
Louisiana Uitvoerende Gezelschap Louis Douglas 1931/1932 9 september 1931 Louis Douglas


Louis Douglas (1889 – 1939) was een Amerikaanse danser en choreograaf. In 1929 maakte Douglas een revue genaamd Louisiana, met in de hoofdrol zijn vrouw Marion Cook, waarmee hij op tournee ging door Europa en waarmee hij in 1931 in Nederland optrad.

Carrière

Rond 1903 belandde Douglas in Engeland, waar hij actief werd in de amusementswereld. In de daarop volgende decennia regisseerde hij, werkte hij als choreograaf en danser, maakte hij en acteerde hij in films en reisde hij met verschillende voorstellingen door heel Europa. Douglas was beroemd vanwege zijn tapdans en zijn charleston-dans en stond bekend als ‘koning van de negerdans’. Samen met zijn vrouw Marion Cook trad hij ook op in revues. In 1924 deden zij samen mee aan de revue Toute Nue! in Parijs, waarin veel naakt voorkwam. In 1925 speelde Douglas in La Revue Nègre, samen met Josephine Baker, onder muzikale begeleiding van de jazz-artiest Claude Hopkins. Dit werd een groot succes en het leidde tot hun doorbraak in Berlijn. Douglas bleef in Berlijn wonen en in 1926 presenteerde hij daar de Black People-revue. Deze revue kwam ook naar Nederland en was te zien in Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Amsterdam. De reacties waren enigszins bekrompen, want er zat veel naakt in de voorstelling en dat was men niet gewend.

De revue Louisiana in Nederland (1931)

In 1929 maakte Douglas een revue genaamd Louisiana, met in de hoofdrol zijn vrouw Marion Cook. De voorstelling ging op 14 juli 1929 in première in Berlijn en oogstte daar veel succes. Van 9 september 1931 tot 15 oktober 1931 toerde Louis Douglas met deze ‘negerrevue-operette’ door Nederland. Het stuk werd opgevoerd in Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Groningen, Haarlem en Nijmegen. Op maandag 21 september trad het gezelschap op in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Filmfragment

Louis Douglas in "Louisiana", 1931.

De ontvangst

De revue Louisiana werd hier over het algemeen succesvol ontvangen. De recensenten spraken vol lof over de uitbundige dansen die de artiesten uitvoeren, als een soort ‘gedresseerde zeeleeuwen’. Douglas’ dans- en acteertalent wordt ook vaak geprezen en er wordt meerdere malen gerefereerd aan zijn tapdans en charleston. Bij de uitvoering in Amsterdam zat de Stadsschouwburg tot de nok vol. Het publiek genoot van de vrolijke zang en dans en er zat een goed ritme in de show. Toch werd er ook kritiek geuit. De kritiek ging over het feit dat deze revue niet echt een ‘negerrevue’ genoemd kon worden, omdat er slechts een paar donker gekleurde mensen aan deelnamen. Het ging hier, zo betoogde de recensent, om ‘door export gefabriceerde negerkunst, in plaats van échte negerkunst, die primitief en barbaarsch is en onmiddellijk aan het menselijk gemoed is ontsproten.’ Ook spreekt men in een recensie over ‘een verkeerd soort pikanterie’.

Na Louisiana volgden nog een aantal andere revues en andere tv-, theater- en filmprojecten in Europa. Eind 1937 keerde Douglas terug naar New York, waar hij twee jaar later overleed, op 51-jarige leeftijd.

Negerrevue is een vandaag de dag niet langer geaccepteerde term die duidt op een revue die wordt uitgevoerd door mensen met een donkere huidskleur. Dit soort revues kwamen op na de Eerste Wereldoorlog, toen veel Afrikaans-Amerikaanse artiesten in Europa op zoek gingen naar werk. In Europa hadden zij immers geen last van de racistische beperkingen die hen in het Amerikaanse theater wel werden opgelegd. Een negerrevue bestaat uit een opeenvolging van vlot uitgevoerde nummers met zang, dans, acrobatiek en muzikale kunstjes, zonder een duidelijk thema. Daarin onderscheidt hij zich niet van andere revues. Kenmerkend is het gebruik van de Amerikaanse jazzmuziek.

Bronnen

  • Bijl, Theo van der. “Louisiana: Negerrevue in den Stadsschouwburg.” 22 september 1931. Revue Buitenland, 4/2, TIN, Amsterdam.
  • “Douglas negerrevue: Louisiana in den Stadsschouwburg.” 22 september 1931. Revue Buitenland, 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • “Douglas’ revue-operette: Naïf en onbezonnen.” 22 september 1931. Revue Buitenland 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • “Een negerrevue: In het Théâtre des Champs Elysées.” Oktober 1925. Revue Buitenland 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • Lotz, Rainer E. Black People: Entertainers of African Descent in Europe and Germany. München: Grafik + Druk GmbH, 1997, 298.
  • “Louis Douglas’ Revue.” De Kunst, 26 september 1931. Revue Buitenland 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • Delpher "Louis Douglas' Neger-revue." "Algemeen Handelsblad". Onbekend, 15-09-1931. Geraadpleegd op 21-10-2018.
  • “Louisiana: Douglas’ neger-revue in den Stadsschouwburg.” 22 september 1931. Revue Buitenland, 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • “Negerkunst voor export: Douglas’ revue-operette ,,Louisiana”,” Volkskrant, 22 september 1931. Revue Buitenland, 4/2, TIN, Amsterdam.
  • Oskamp, Jacqueline. Een behoorlijk kabaal: Een cultuurgeschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Amsterdam: Ambo/Anthos 2016.
  • “Recensie Muziek en Zang uit de Groene Amsterdammer.” 26 september 1931. Revue Buitenland 4/2. Bijzondere Collecties/TIN, Amsterdam.
  • Werumeus Buning, J.W.F. “Kroniek van den dans, de Negerrevue,” De Groene Amsterdammer. Datum onbekend. Revue Buitenland 4/2. Bijzondere Colecties/TIN, Amsterdam.