Licht als leidraad. Frits Lensvelt

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Aanleiding voor de tentoonstelling Licht als leidraad. leven en werk van Frits Lensvelt (1886-1945) , in het Theatermuseum, is de schenking van het archief van Frits Lensvelt door diens kleinzoon, de heer S. Hesselink, aan Theater Instituut Nederland.

Frits Lensvelt (1886-1945) is in de theatergeschiedenis bekend als decorontwerper. Voor de N.V. Het Tooneel van Willem Royaards ontwierp hij decors die voor Nederland nieuw waren en die van blijvende invloed zijn geweest op de decorgeschiedenis in Nederland. Hij en ontwerper H.Th. Wijdeveld zijn de sleutelfiguren die ervoor hebben gezorgd dat met de traditionele coulissendecors definitief gebroken werd. Daarnaast was Lensvelt een vormgever die zich niet tot het ontwerpen van theaterdecors heeft beperkt. Naast zijn werk voor theater was hij werkzaam als (binnenhuis)architect, ontwerper van toneelverlichting, ontwerper van lampen i.s.m. Glasfabriek Leerdam voor overheidsgebouwen, kerken en particulieren, boekversierder, calligraaf, en beeldend kunstenaar. Het archief vormt een rijke, nog niet eerder geraadpleegde bron van al deze activiteiten.

Met deze tentoonstelling over het gehele oeuvre van Frits Lensvelt vestigt het Theater Instituut Nederland de aandacht op een ten onrechte in de vergetelheid geraakte kunstenaar. Omdat Frits Lensvelt zich na 1922 teruggetrokken heeft uit de theaterwereld, is zijn bijdrage aan de decorgeschiedenis onderbelicht. In de boeken wordt meer aandacht besteed aan de rol van H.Th Wijdeveld, die gelijktijdig met Lensvelt, maar dan voor Eduard Verkade, decors ontwierp. Het was daarom juist interessant om te laten zien wat de bijdrage van Lensvelt is geweest aan de decorvernieuwing in de jaren 1910-1922, en hoe zijn werk zich verhoudt tot dat van H.Th. Wijdeveld. Dat Frits Lensvelt ook binnenhuisarchitect was, boekversierder was, en in samenwerking met Glasfabriek Leerdam veel lampen heeft ontworpen, is alleen bij een handvol kenners bekend.

  • Locatie: Theatermuseum, Amsterdam.
  • Periode: 15 februari t/m 28 mei 2007
  • Daarna reizend naar het Drents Museum, Assen (t/m augustus 2007)

Overzichtsfoto's

DSC0094.jpg DSC0092.jpg

Foto's: Roel Bogaards. Collectie TIN

Colofon

  • Samenstellers: Tuja van den Berg en Rob van der Zalm (TIN), Henriëtte Wijmenga (studente kunstgeschiedenis, studeert af op lampen en binnenhuis van Frits Lensvelt), Jan Jaap Heij (conservator Drents Museum).
  • Vormgeving: Bas Quakernaat.