Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLeopold Jessner
Geboren3 mei 1878
Köningsberg
Overleden13 december 1945
Los Angeles
BeroepRegisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Leopold Jessner (1878 - 1945) was een Duits regisseur en theaterdirecteur, die in 1933 naar Nederland vluchtte. Voordien was hij regisseur en theaterdirecteur van het Berliner Staatsschauspiel in de jaren twintig van de 20e eeuw. Na zijn vlucht naar Nederland startte hij daar een toneelgezelschap, dat echter geen eigen onderkomen had. Het gaf gastvoorstellingen in Breda, Groningen, Haarlem, Den Haag, Heerlen, en Utrecht.

Zijn stukken hadden een politiek karakter. Het ging er bij hem om de controverse tussen een autoritaire heerschappij en de vrijheid van het individu tot uitdrukking te brengen. Vanuit deze visie op het fascistische Duitsland waren zijn stukken actueel, informatief en politiek.

In 1934 vertrekt Jessner van Engeland, maar voordat hij vertrok ensceneerde hij bij het N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel in samenwerking met Cor van der Lugt Melsert Schillers Willem Tell. De première vond plaats op 4 februari 1934 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Zie verder ook wikipedia in het Engels.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en die hij heeft geregisseerd, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen