Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lau Sterman)
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJohan Lauxstermann
Geboren6 januari 1903
Amsterdam
Overleden8 maart 1979
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel


Johan Lauxstermann (1903-1979) was een Nederlandse acteur en sinds 1937 voordrachtskunstenaar. Hij is ook geregistreerd in de Productiedatabase on de de naam Lau Sterman.

Biografie

Hij werd opgeleid door zangeres Cateau Esser en acteur Louis Saalborn. Hij maakte zijn debuut in 1923 bij Het Nieuwe Tooneel onder Frits en Adolf Bouwmeester, maar ging zich meer en meer toeleggen op de voordrachtskunst. Daar heeft hij het grootste deel van zijn loopbaan mee gevuld. Hij bracht in zijn programma's onder meer "De oude man en de zee" van Hemingway, "Job" van J. Roth, "De man op de schimmel" van T. Storm, "Barabbas" van Pär Lagerkvist en "Setoewo de tijger" van Johan Fabricius.

Hij werkte als lid van de hoorspelkern van de NRU mee aan vele radio-uitzendingen en speelde gastrollen bij verscheidene gezelschappen, onder andere het Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam en S.T.A.R.T., waarbij hij soms de schuilnaam Lau Sterman hanteerde. Ook was hij te zien in enkele commercials (koffie).

Met Aafje Top, die jarenlang met hem samenwerkte, schreef hij "Het spelende kind (verbale expressie op de lagere school)", "Het voordragen van poëzie en proza", "Vrije expressie in taal en gebaar", etc.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden onder de naam Lau Sterman voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Het koffiehuis - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1943-12-12
De mirakelridder - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1944-02-13
Een midzomernachtdroom - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1945-11-09
De bruiloft van Kloris en Roosje - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-01-01
Tramlijn Begeerte - Toneelgroep Comedia - 1948-11-17

Bronnen