Kostuumontwerp

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Om voor een nieuwe productie in de podiumkunsten nieuwe kostuums te kunnen realiseren, is het gebruikelijk dat er eerst een ontwerp wordt gemaakt. Dit is meestal het werk van een kostuumontwerper, die daarvoor in de eerste plaats nauw samenwerkt met de regisseur, choreograaf of wie dan ook de artistieke auteur van de betreffende producties is. Daarnaast zal hij ook met andere ontwerpers overleg moeten hebben, zoals bijvoorbeeld de decorontwerper en specifiek ook de lichtontwerper omdat een niet passende kleur belichting de kleuren van een kostuum er compleet anders doen uitzien. Mogelijk is een kostuumontwerper tevens ook de verantwoordelijk voor deze andere vormgevings-elementen en/ of is hij tevens de regisseur. In dat geval wordt hij aangemerkt als de scenograaf en/of theatermaker.

Het kostuumontwerp wordt meestal gepresenteerd op papier, door middel van tekeningen en in een of andere beeldende techniek geschilderd, min of meer zoals ontwerper in de mode wereld dat doet. Daarnaast geeft een kostuumontwerper vaak ook aanwijzingen t.a.v. de te gebruiken materialen, bijvoorbeeld in de vorm van stalen of hij geeft technische verwijzingen voor de te gebruiken (soms historische) kostuumtechnieken. In de loop van het wordingsproces is een kostuumontwerper meestal zelf aanwezig bij een kostuumpas en kan dan aan de hand van de in werkelijkheid gebruikte materialen en technieken en hoe het kostuum de podiumkunstenaar staat, zijn ontwerp bij stellen.

Er zijn ook kostuumontwerpers, die als ontwerp alleen een artistieke impressie in een of andere beeldende kunstvorm geven en vervolgens aan de hand van beschikbare materialen en in samenspraak met de uitvoerende kostuummakers het ontwerp stapje voor stapje verder concretiseren.

Het komt ook veel voor dat voor een productie geen nieuwe kostuums worden ontworpen, maar dat de kostuumontwerper, kostuums uitzoekt uit een collectie van bestaande kostuum, ongeveer zoals een stylist (stilist) dat doet voor een modeshow. Wel kunnen dan op aanwijzingen van de kostuumontwerper nog allerlei kleine veranderingen worden aangebracht en men spreekt ten aanzien van het eindresultaat dan nog steeds van kostuumontwerp.


Voor een overzicht van begrippen mbt kostuumontwerp: Zie Categorie:Kostuumontwerp