Kostuum, Rien Bekkers

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Het Theatermuseum opent in 2006 de tentoonstelling Kostuum, Rien Bekkers. Rien Bekkers is al vijfentwintig jaar een van de belangrijkste ontwerpers van theaterkostuums in Nederland. Hij tekende kostuums voor voorstellingen van alle grote toneel- en operagezelschappen. De tentoonstelling Kostuum, Rien Bekkers geeft een overzicht van zijn oeuvre aan de hand van bijna vijftig kostuums, van eenvoudig tot flamboyant, aangevuld met hoeden, kragen, schoenen, ontwerpschetsen, scènefoto’s en visuele bronnen van inspiratie.

Rien Bekkers slaat in zijn ontwerpen een brug tussen het moderne westerse theater en artistieke tradities uit eigen land en uit andere culturen. De gekozen stoffen komen van over de hele wereld. Bekkers zoekt uitgesproken vormen en silhouetten. Veel van zijn kostuums zijn van een relatieve eenvoud in lijnen en kleurschakeringen. Overtollige decoraties worden strikt vermeden. Voor Bekkers is het van groot belang dat de kostuums direct aansluiten bij de thematiek van de voorstelling en dat zij de acteurs een meerwaarde geven.

In de tentoonstelling zijn kostuums te zien uit onder andere Het leven van Galileï van Bertolt Brecht (Het Nationale Toneel), Imperium (Dansgroep Krisztina de Châtel), Dark Lady naar sonnetten van William Shakespeare, Zinsbegoocheling van Corneille (Toneelgroep Amsterdam) en La Traviata van Verdi (Nationale Reisopera). Een audiotoer, ingesproken door Rien Bekkers, geeft bij elk kostuum interessante achtergrondinformatie.

De tentoonstelling is eerder te zien geweest in het Rijksmuseum Twente ter ere van het 75-jarig bestaan, een samenwerkingsproject met Podium Twente en de Nationale Reisopera. Begin 2006 is de tentoonstelling te zien geweest bij ABP in Heerlen.


Locatie: Theatermuseum, Amsterdam

Periode: 14 juli 2006 t/m 7 januari 2007.

Overzichtsfoto's

DSCF3352.jpg DSCF3354.jpg DSCF3361.jpg

DSCF3362.jpg DSCF3366.jpg DSCF3369.jpg

Foto's: Roel Bogaards

Collectie TIN

Colofon

  • Samensteller: Rien Bekkers
  • Vormgeving: Bas Quakernaat