Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Kat op een heet zinken dak van Tenessee Williams vertaald door Jacob Derwig, Kim van Kooten

Stichting Toneelschuur Producties, TA-2

Seizoen: 2011/2012

Regie: Jacob Derwig

Dramaturgie: Peter van Kraaij

Kostuums: Wojciech Dziedzic

Decorontwerp: Pascal Leboucq

Lichtontwerp: Casper Leemhuis

Uitvoerenden: Barry Atsma, Marieke Heebink, Wendell Jaspers, Gijs Scholten van Aschat, Karina Smulders, Leon Voorberg

Persbericht maart 2011

‘Kat op een heet zinken dak’ (1955) is een familiedrama pur sang. Het is het verhaal van de meedogenloze confrontatie tussen een rijke, terminaal zieke patriarch en zijn aan de drank verslaafde lievelingszoon Brick.

Op de avond van Big Daddy’s (Gijs Scholten van Aschat) zeventigste verjaardag zijn alle kinderen en kleinkinderen in het ouderlijk huis verzameld. Alleen Brick (Barry Atsma), de ooit succesvolle ster in het American Football, ontbreekt. Hij heeft zich teruggetrokken in zijn slaapkamer waar hij in de alcohol zijn familiale en echtelijke verplichtingen ontvlucht. Zijn vrouw Maggie (Karina Smulders) probeert hem vergeefs uit zijn roes en schuldgevoelens over de dood van zijn beste vriend los te weken en over te halen zich in het feestgedruis te mengen. Ze moet met lede ogen aanzien hoe zijn broer Gooper (Leon Voorberg) en schoonzus Mae (Wendell Jaspers) alles in het werk stellen om Big Daddy voor zich te winnen en hun erfdeel veilig te stellen.

Hun stoet kinderen vormt het levende bewijs dat zij de enigen zijn die aanspraak kunnen maken op het familiekapitaal. Naarmate de avond verstrijkt, wordt stilaan duidelijk dat Big Daddy’s terminale ziekte niet langer voor hem noch voor Big Mama (Marieke Heebink) verzwegen kan worden. In een ultieme confrontatie wil Big Daddy Brick overhalen zijn verantwoordelijkheid als echtgenoot en erfgenaam op zich te nemen. Voor het eerst in hun leven staan vader en zoon met open vizier tegenover elkaar. Alle verwijten, geschonden verwachtingen en illusies worden genadeloos bovengespit tot ze beiden de naakte waarheid onder ogen zien: die van de verloren onschuld en de naderende dood.


Het met de Pulitzer Prize bekroonde Kat op een heet zinken dak was het lievelingsstuk van Tennessee Williams. Al zijn favoriete thema’s komen erin voor: hypocrisie, verdrongen seksualiteit, liefde en de alomtegenwoordigheid van dood en verval.


Jacob Derwig, gevierd acteur bij Toneelgroep Amsterdam en bekend van zijn vertolkingen in talloze films en onlangs nog in de televisieserie ‘In therapie’, gaat voor het eerst als regisseur bij het gezelschap aan de slag. Samen met zijn partner Kim Van Kooten maakte hij een nieuwe vertaling van het meesterwerk van Williams.

ta-2/toneelschuur producties

In het kader van het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van (regie)talent, brachten TA-2 en Toneelschuur Producties sinds 2007 vijf gezamenlijke producties uit: Britannicus (Jean Racine) in regie van Thibaud Delpeut, De Vroedt’s A Streetcar Named Desire (Tennessee Williams), Antigone-Kreon-Oidipous, een bewerking van Sofokles’ Thebaanse tragedies in regie van Delpeut, Glengarry Glen Ross van David Mamet in een regie van Eric de Vroedt en Al mijn zonen (Arthur Miller) in regie van Thibaud Delpeut. In 11|12 gaat ‘Kat op een heet zinken dak’ in een regie van Jacob Derwig in première.

Bronnen