Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Jungle Opera is een muziektheaterwerk van Jaap van de Merwe, geïnspireerd op het dierenepos Reinaert de Vos en met tevens inspiratie uit Die Dreigroschenoper en Mahagonny van Bertolt Brecht.

Zie verder de website van mla web.

Verhaal

Het verhaal van de Jungle Opera is gebaseerd op het eeuwenoude verhaal genaamd Reynaert de Vos. De Jungle Opera belicht actuele problemen door middel van door beesten verklede acteurs die zich soms als mensen gedragen. De Jungle Opera maakt Reynaert een keurige schoft, een grootindustrieel die iedereen voor schut zet, zowel de groten als de kleinen. Reynaert wordt in de Jungle Opera afgeschilderd als een geslepen en gewetenloze kapitalist, die manipuleert en een loopje neemt met hebzuchtige en kortzichtige politici. Het verhaal wordt door Van de Merwe duidelijk gekoppeld aan de problematiek die in de jaren zeventig speelde.

Context

In de jaren zeventig was er door het gezelschap Nieuwe Komedie kritiek op de volwassen maatschappij waarin jongeren vast zaten. Om het gesprek te starten begon Nieuwe Komedie met een nieuw beleid en voerde verschillende stukken van Bertolt Brecht uit. Daarnaast werd keuze gemaakt voor stukken met een Brechtiaanse invloed. Jaap van de Merwe gebruikt het eeuwenoude verhaal van Reynaert de Vos, aangezien hij veel overeenkomsten zag met de problematiek in de jaren '70. Volgens Van de Merwe was de huidige interpretatie van Reynaert de Vos als figuur niet juist. Volgens hem zou zijn eigen interpretatie Brechtiaans genoemd kunnen worden: Reynaert is voor hem de gentleman maffia. Jungle Opera is volgens hem een verhaal over macht. De machtsverhoudingen die in de Jungle Opera aan bord komen, zijn van onze tijd.

Men zou de uitvoering van de Jungle Opera dan ook onder politiek theater/vormingstheater kunnen plaatsen. In de productie worden huidige problemen aan de kaak gesteld en is het doel om een gesprek te starten over actuele problemen.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Harrie Mertens - Reinaert / Grimbeert
Ellen Verheij - Dotte / Coppe / Sproete / Pinte
An de Donder - Santje / Haerzinde / Koosje
Ilona van Wijk - Nobilia / Mies / Gozewinda
Bert Edelenbos - Koertoois / Belijn
Edo Douma - Forkondet / Grimbeert
Fred Vaassen - Izegrim / Tiecelijn
Leonard Hogenboom - Tibeert /Rosseel / Brichemer
Henk Somers - Kantekleer / Reinardijn
Felix Troch - Cuwaert / Bruun


      Orginele Flyer Tekst

      De officiële tekst van de flyer van de Jungle Opera luidt als volgt:

      Geachte Mededieren,

      Vanuit het verre oord, waarin ik door omstandigheden gedwongen ben enige tijd te verblijven, voel ik het als mijn plicht mij tot U te richten. Ik doe dit, omdat U bereid bent geweest een aantal daalders te betalen voor deze leerzame voorstelling.
      Dit bewijst dat U tot een culturele bovenlaag behoort, die geen genoegen neemt met de platvloerse stamppot van de televisie. U bent intelligent en in staat U eigen oordeel te vormen. Nee, U behoort duidelijk tot een andere klasse dan de lage massa van meelopers. En daarom geef ik U een op eigen ervaring gestoelde raadgeving: Kijk critisch naar deze Jungle Opera en laat U niet meeslepen door primitieve sentimenten. Ik geef toe, U ziet straks dingen gebeuren die U en mij - als beschaafde schepselen- tegen de borst stuiten. Inderdaad, een aantal dieren vloeit noodgedwongen af. En dat misschien niet op een altijd even elegante manier, maar deze lastige schoonheidsfoutjes zijn in dit systeem helaas onvermijdelijk.
      Daarom mijn vraag deze leerzame historie critisch te bekijken, teneinde de onvolmaaktheden in ons stelsel op te sporen. Zodat wij met elkaar kunnen streven naar ons gemeenschappelijk doel:
      De verder opbouw van onze parlementaire democratie, en wel met behulp van Kapitaal, Kerk en Koningshuis.
      Rest mij nog een woord van diepgemeende dank tot mijn biograaf en de hieronder genoemde talentvolle medewerkers, zonder wie dit verrijkende schouwspel niet tot stand had kunnen komen. Het is dankzij hun volle inzet, maar bovenal hun geloof in goede zaak - de groei en bloei van ons dierbaar vaderland- die mij de overtuiging geeft, dat wij samen op de goede weg zijn.

      Uw dienaar,
      Reinaert de Vos


      Bronnen