Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joop Geesink.jpg

NaamJoop Geesink
Volledige naamJohan Louis Geesink
Geboren28 april 1913
Den Haag
Overleden13 mei 1984
Amsterdam
BeroepTekenaar, Grafisch vormgever, Ontwerper, Producent


Biografie

Joop Geesink was een bekende Nederlandse (strip)tekenaar, (decor)ontwerper en filmproducent. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn werk met poppen. Het bekendst is Joop Geesink van zijn creatie Loeki de Leeuw die ruim 30 jaar de reclame van de STER opvrolijkte.

Levensloop

Hij begon zijn loopbaan als decorontwerper voor Nederlandse theater-revues. Al snel raakte hij geïnteresseerd in film -met name animatiefilm- en samen met Marten Toonder (bekend geworden van de verhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel) richtte hij een filmstudio op. Marten Toonder hield zich vooral bezig met tekenfilm en Joop Geesink hield meer van poppenfilm. Zo kon hij de sfeer van het theater in het klein nabouwen en laten bewegen. De samenwerking duurde van maart 1942 tot maart 1943. De Geesink-Toonder studio wordt op verzoek van Joop op tijd ontbonden, voordat er grote ruzie ontstaat. [1] Marten Toonder richtte de Toonder Studio's op en Joop Geesink startte zijn Dollywood Studio's (een combinatie van Doll, het Engelse woord voor pop, en Hollywood, de filmstudio's in Amerika).

Een andere beroemde creatie van Geesink is de attractie Carnaval Festival in de Efteling, waarbij wederom poppen centraal staan. In 1984 overleed Geesink vlak voor de opening. In 2005 zijn deze twee creaties verenigd toen Loeki werd toegevoegd in de decors van de attractie.

Bronnen


  1. Marten Toonder in Het geluid van bloemen.