John Kraaijkamp: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

Radio

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal radioprogramma's waaraan Johnny Kraaijkamp sr. zijn medewerking verleende.

Een volledig overzicht kunt u vinden via de website van het Instituut voor Beeld en Geluid.

Selectie radioprogramma's met John Kraaijkamp

  • 1954-1960: Mimoza. Geschreven door Eli Asser. Met: Ko van Dijk, Johan Kaart, Wiesje Bouwmeester, Conny Stuart, Guus Oster, Rijk de Gooyer, Jan Oradi en het Minoza orkest onder leiding van Theo Uden Masman. Wekelijkse hoorspelserie van een half uur, uitgezonden door de VARA-radio.
  • 1958: Artiestencafé. Omroep: VARA. Artiestencafé was een veertiendaags 'cabaret-rendez-vous' onder leiding van Wim Ibo, met Simon Carmiggelt in de rol van kastelein, Donald Jones als 'zingende kelner', Enny Mols-de Leeuwe als vestiairejuffrouw en Cor Lemaire als cabaret-pianist. Met medewerking van het 'huisorkest' de Jukeboxers. Speciale gasten in deze aflevering zijn Johnny Kraaijkamp sr. en Rijk de Gooyer.
  • 1963: Specialiteitentheater. Omroep: VARA. Gevarieerde radioshow met medewerking van Rijk de Gooyer, Johnny Kraaijkamp sr., de imitator Peter Piekos (pseudoniem van Pieter Koster), de conferencier Fred Ruyten en het Metropole Orkest. Gast: de Engelse zangeres Jany Marden.
  • 1969: Radiorama. Ormoep: NRU. Veertiendaags mini-magazine 'met een speciaal nummer'. Onderwerp van deze aflevering is: de mop. Mensen op straat vertellen waar ze om lachen. Revue-artieste Berry Kievits, de 'Mounties' Piet Bambergen en René van Vooren, de komiek Johnny Kraaijkamp sr. en moppentapper Max Tailleur leggen uit hoe hun grappen ontstaan en gaan in op de humor vroeger en nu. Tailleur vertelt een aantal moppen. Bezoek aan de winkel van Piet Dam, handelaar in feestartikelen te Amsterdam.
  • 1972: Spreekuur. Omroep: KRO. Wekelijks vraaggesprek met een bekende Nederlander. In een rechtstreekse uitzending waarin ook luisteraars vragen kunnen stellen is deze keer acteur en komiek Rijk de Gooyer te gast. De uitzending bevat een telefonisch gesprek met De Gooyer's collega Johnny Kraaijkamp sr. die in het ziekenhuis ligt. Het gesprek wordt afgewisseld met platen die door de studiogast zijn gekozen.
  • 1973: Z.I. Omroep: VARA. Programma waarin wordt gesproken over de energiecrisis en de olie-industrie. Er zijn gesprekjes met werknemers die bang zijn dat de kleine man de dupe zal worden van de inkomenspolitiek. Ook is er een milieubewuste huisvrouw te horen en komt Johnny Kraaijkamp sr. aan het woord: "koop geen ijs meer bij Arabische ijscoman". Kraaijkamp vond het een "lekkere, rustige" zondag zonder verkeer.
  • 1974: Z.I. Omroep: VARA. Korte gesprekken met de acteurs René de Nie, Josine van Dalsum en Johnny Kraaijkamp sr. die in de film De vijf van de vierdaagse meespelen.
  • 1975: Radiorama. Omroep: NOS. Veertiendaags mini-magazine 'met een speciaal nummer'. Onderwerp van deze aflevering: de humoristen. Over hun vak en de band met het publiek spreken conférenciers en moppentappers, onder wie Johnny Kraaijkamp sr.; Harry Touw (alias Fred Haché); Dolf Brouwers (alias Sjef van Oekel); Frans Vrolijk en imitator Dick Engelbracht. De interviews zijn rijkelijk voorzien van voorbeelden van moppen. Met opnamen van een optreden door Harry Touw.
  • 1976: Close-up: Johnny Kraaijkamp sr. Omroep: NOS. Ontmoeting met Johnny Kraaijkamp sr. (50), komiek. Gespreksonderwerpen: heimwee naar Amsterdam; lachen met het publiek; de financiële straf voor zijn mislukte huwelijken; zijn overwonnen drankprobleem ("Heb aan het randje gestaan"); werkeloosheid; artiesten en geld; angst en onzekerheid; knokken om te winnen; zijn respect voor Lou Bandy. Zijn grootste geluk: zijn derde vrouw May. Kraaijkamp vertelt tevens enkele anekdotes.
  • 1976: Spreekuur. Omroep: KRO. Wekelijks rechtstreeks uitgezonden interviewprogramma met een bekende Nederlander. In deze uitzending is acteur en komiek Johnny Kraaijkamp sr. te gast. Jacques van Kollenburg spreekt met hem - mede aan de hand van vragen en reacties van luisteraars - over zijn veelzijdige artiestenloopbaan, over zijn vader, zijn Amsterdamse jeugd, over humor, populariteit, tegenslagen en geluk. Over zijn werk: "Mijn vak begint als ik op de Bühne sta". Met veel anekdotes. Afgewisseld met de platenkeuze van de studiogast.
  • 1983: Globaal. Omroep: NCRV. Programma rond de komiek, acteur Johnny Kraaijkamp sr. Over hem spreken een vriend ("Samen bezeten van vissen"); de regisseur Hero Muller ("Fantastische kerel"); zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr.; de acteur Gees Linnebank en zijn maat Rijk de Gooyer. Vraaggesprek met Kraaijkamp. Reageert op vragen van luisteraars. Over Herman van Veen: "Vind hem geweldig, maar ik word er zo moe van."
  • 1989: Ophef en vertier. Omroep: VARA. Vraaggesprek met de acteur Johnny Kraaijkamp sr. naar aanleiding van zijn rol in het stuk Zondagskinderen. Johnny Kraaijkamp vertelt over zijn rol in de tv-serie De Brekers ("Ik vond het leuk, maar als je in een stuk plat Amsterdams spreekt dan vindt de upper-ten het meestal niet leuk"). Presentator schetst de inhoud van het stuk Zondagskinderen. Vervolgens geeft Kraaijkamp zijn mening over toneelspelen. ("Je kunt het of je kunt het niet") en over experimenteel toneel ("Dat begrijp ik meestal niet"). Dan is Kraaijkamp het niet eens met de interviewer, dat het publiek bij hem altijd denkt 'dit wordt en avondje lachen'. Hij geeft zijn visie op het stuk Zondagskinderen, waarin hij een oudere man speelt die last heeft van ouderdomskwalen zoals incontinentie. Hij vertelt dat hij komedie-spelen het moeilijkste vindt en dat hij zeer tevreden is met Zondagskinderen. ("Het stuk heeft sterke argumenten"). Tot slot zegt Kraaijkamp over ouder worden dat hij ook nukkiger en mopperiger wordt, maar dat het eenvoudiger wordt het te aanvaarden.
  • 1991: Met het oog op morgen. Omroep: NOS. In het Nieuwe De la Mar-theater in Amsterdam spelen Mary Dresselhuys en John Kraaijkamp sr. vanavond de tragikomedie Hoog tijd van Tom Cole onder regie van Shireen Strooker. Een gesprek met de acteurs.