Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Joan Danies is een Arubaans toneelschrijfster, actrice, regisseur en theaterdocent. Zij is een zeer veelzijdig persoon. Zo haalde ze na de Mavo onder andere een diploma banktimmeren, volgde ze diverse computercursussen en haalde ze een diploma welzijnswerk. Ze volgde theaterworkshops op het gebied van licht, geluid, mimiek, lichaamstaal en enscenering, maar ze heeft op theatergebied de meeste ervaring met schrijven, acteren en regisseren.

Danies was lid van Fundacion Arte pro Arte (Farpa) van Amy Lasten, wat haar naar het Instituto Pedagogio Arubano (IPA) leidde, waar ze de opleiding voor Cultureel Kunstzinnige Vorming (CKV) deed. Ze haalde haar diploma met de specialisatie theater. Haar afstudeerwerkstuk was de musical Integracion ta posibel, gespeeld door leerlingen van de Juliana mavo-school en bewoners van Cas (verstandelijk gehandicapte jongeren). De voorstelling was gericht op de maatschappelijke integratie van gehandicapte jongeren en werd heel positief beoordeeld door de Nieuw-Zeelandse toneelspecialist Phil Man die als examinator fungeerde.

Joan Danies is op drie terreinen actief: toneel voor sociale groepen, jongerentoneel en onderwijs en schouwburgvoorstellingen voor een algemeen publiek. Haar hart ligt voornamelijk bij het jongerentoneel.

In 2003 werd de Fundacion Muchila Creativo opgericht, waar Danies directeur van werd. Het is een non-profit organisatie op het gebied van welzijn en cultuur, gericht op jongeren. Met de Fundacion werkte Danies samen met onder andere Rosemary Provence en Farpa. Ze maakte met de Fundacion op maatschappelijke problemen gerichte stukken als Nos realidad over drugs (1999), Integracion ta posibel samen met gehandicapten (2000) en Grease dat lichter van toon was en de wereld en belangstelling van de jongeren zelf weergaf (2001).

Wegens haar achtergrond in het sociaal cultureel werk verzorgde ze voor verschillende instanties op hun verzoek gelegenheidsvoorstellingen, vaak in samenwerking met Muchila Creativo, zoals in 2005 voor Directie Onderwijs ter gelegenheid van de Premio Nacional di Enseñansa. De collage Assambla met een presentatie van diverse fragmenten werd als fundraisingsproject in 2005 in Cas di Cultura opgevoerd door IPA-studenten, waarbij Danies de coördinatie en leiding had. In 2005 leverde Danies het manuscript voor Esclavo moderno abuso di poder, een stuk dat nogal wat stof deed opwaaien. Omdat het opgevoerd werd voor de politieke partij RED leverde dat problemen op bij een andere politieke partij. In 2007 werd Trevia e garado di djaca geadapteerd en geregisseerd voor de Stichting Schouwburg Aruba in verband met haar vijftigjarig bestaan.

Daarnaast maakt Danies theater bij theatergroep Mascaruba. Zo speelde ze in de reprise van Ernesto Rosenstands Macuarima: historia o leyenda? (1999) en maakte ze samen met regisseur Yvonne Spellen de reprise van Denis Henriquez’ Mañan Dalia lo ta mi Dalia (2011).

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstellingen die in première is gebracht en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstelling die zij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstelling waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Programmaboek en affiche van Abuso di Poder (2006)

N.B. Klik op de afbeelding, en vervolgens op: "volledige resolutie" om de foto te vergroten.

Abuso di Poder Affiche def 2.png Abuso di Poder 2.png

Affiche en programmaboek Abuso di Poder (2006). Collectie Joan Danies, Aruba.

Bronnen