Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Affiche Jesus Christ Superstar - Koninklijk Ballet van Vlaanderen - 1986-03-21.jpg

TitelJesus Christ Superstar
ProducentKoninklijk Ballet van Vlaanderen
DisciplineAmusementsvorm
OnderwerpMusical, Rockopera, België
Premièredatum21 maart 1986
Seizoen1985/1986, 1986/1987, 1987/1988
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: ?, ’s-Gravenhage.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie
Gebaseerd opJesus Christ Superstar - Andrew Lloyd Webber en Tim Rice


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Recensies

      Nicole Bliek, Ad 24-3-1986:

      Regisseur Rufus Collins besefte heel goed dat het niet langer mogelijk is om de spelers in deze musical met bloemetjes in het lange haar, in strakke jeans en op geitenwollen sokken over het podium te laten rondhuppelen.
      Hij liet zijn Jezus optreden in een trimpak van witte sweatstof en maakte van Maria Magdalena een oppervlakkig ogend Vivameisje met diepere gevoelens.

      Stem, 25-9-1986:

      Rufus Collins heeft met betrekkelijk simpele middelen aan ‘Jesus Christ Superstar’ een spectaculair uiterlijk gegeven. Er wordt een enorme lap stof gebruikt, die voor verschillende doeleinden dienst kan doen, o.a. als berg en als tent voor het Laatste Avondmaal. Veel rook en wierook in deze leuk gekostumeerde musical, waarin de apostelen Bhagwan-rood, -oranje en –paars dragen.
      Andere kostuums zijn een parodie op de fitness rage en breakdance heeft het minder agressieve idioom uit de beginjaren zeventig vervangen.

      Jan Bart Klaster, Parool 8-4-1986:

      De musical-sectie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bleek moeiteloos in staat van Jesus Christ een happening van de allerbovenste plank te maken. Wat een talent, wat een inzet en wat een vindingrijkheid! De vonken spatten er de hele avond aan alle kanten van af.
      De prestaties van de zangers/acteurs waren zonder uitzondering voorbeeldig. Zoals gezegd, ik hou niet van al dat geschreeuw, maar Daan van Durpel (Jezus) , Marijn Devalck (Judas) en Dirk Meynendonckx (Kaiafas) zongen uitstekend en konden het ook niet helpen dat de knetterende luidsprekers van Carré vlakbij mijn oren stonden opgesteld.
      De opwindende en swingende uitvoering van de titelsong aan het slot onderstreepte nog eens, dat we te maken hebben met een groep, die alles in zich heeft om het Nederlandse publiek in de toekomst nog meer lekkers te serveren.

      Bronnen