Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jerzy Grotowski wOpolu.jpg


Standbeeld van Jerzy Grotowski in Opole

NaamJerzy Grotowski
Geboortedatum11 augustus 1933
Geboorteplaats Rzeszów
Overlijdensdatum14 januari 1999
Overlijdensplaats Pontedera
BeroepRegisseur
DisciplineToneel


Jerzy Grotowski (1933 - 1999) was een Poolse toneelregisseur en een vernieuwer op het gebied van experimenteel theater. Hij heeft de termen 'theaterlaboratorium' en 'sober theater' op zijn naam staan.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest die hij heeft geregisseerd, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als [[:Category:Auteur Jerzy Grotowski|auteur]

Naar een Sober Theater

De techniek die Grotowski in zijn Laboratoriumtheater ontwikkelde, staat beschreven in zijn enige boek, Naar een Sober Theater. Het boek bestaat uit een voorwoord door Peter Brook, vijf bijdragen door Grotowski zelf, een reeks interviews en twee verslagen van trainingssessies.

Een van de belangrijkste principes van Grotowski's leer is de zogenaamde via negativa: een acteur moet alles afleren wat hij ooit over acteren heeft geleerd. Hij moet alle blokkades opheffen die hem verhinderen 'zuiver' te acteren. Om deze staat te bereiken beschrijft Grotowski een reeks oefeningen. Deze oefeningen zijn zowel voor de stem als voor het lichaam.

Bibliografie

  • 1968 - Naar een Sober Theater (Towards a Poor Theatre)]

Bronnen