Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Hollandsche of Nederduytsche Schouwburg, Den Haag

Hollandsche of Nederduytsche Schouwburg 68769.jpg


Decor van het Eerste Toneel der Nieuw Gebouwde Nederduytze Schouwburg in 's Gravenhage, gravure 1767.

NaamHollandsche of Nederduytsche Schouwburg, Den Haag
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
Openingsdatum13 maart 1766


Een eigen theater voor De Nederduytsche Toneelisten in Den Haag

Toneelleider Marten Corver zocht een vaste plek voor zijn gezelschap De Nederduytsche Toneelisten. Hij gaf daarom de opdracht tot de bouw van de Hollandsche of Nederduytsche Schouwburg, die op 13 maart 1766 werd geopend. Het gebouw stond in een tuin van het Westeinde, maar de ingang kwam te liggen aan de Assendelftstraat. Het had een lijsttoneel, geen orkestbak, wel loges met eigen ingang. Er werden voornamelijk treurspelen gebracht. Bij de opening werd gespeeld: Cleomenes van D. Lingelbracht en De Vrijer-kamenier en de Knecht-minnemoer of de gelukte liefde van L. van den Broek.

Aanvankelijk was het een houten schouwburg maar al in juli 1766 werd dit vervangen door een stenen gebouw met de zelfde afmetingen. Waarschijnlijk gebeurde dit op aandringen van de Stadhouder, die op deze manier het toneel wilde steunen en Corver hierna ook een jaarlijkse toelage gunde.

De Nederduytsche Toneelisten heeft 39 jaar bestaan. Corver overleed in 1794. Zijn weduwe verhuurde de schouwburg daarna aan verschillende gezelschappen, waarna het in 1805 werd verkocht. Het kwam in handen van de gemeente die het verbouwde tot kazerne. Nadat het nog dienst heeft gedaan als armenschool werd het in 1850 gesloopt .

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007