Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


119. foto atelier.JPG


In zijn atelier werkt Hildo Krop aan het masker van Neoptolemos, 1933. Collectie: ICK Steenwijk

NaamHildo Krop
Volledige naamHildebrand Lucien Krop
Geboortedatum26 februari 1884
Overlijdensdatum20 augustus 1970
BeroepBeeldhouwer
 Website

In 1906 kwam Krop als kok in dienst van een echtpaar in Engeland. Hier werd zijn talent als tekenaar ontdekt en hij volgde een zomercursus beeldende kunst. Terug in Nederland besloot de bakkerszoon kunstenaar te worden en hij vertrok naar Parijs, waar hij les nam aan de gerenommeerde Académie Julian. In het cursusjaar 1908/09 volgde hij een beeldhouwopleiding bij Bart van Hove aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Van de beeldhouwer John Rädecker leerde hij steenhouwen. Hij was in 1910, na het behalen van zijn M.O.-akte tekenen, korte tijd tekenleraar aan de HBS in Haarlem. Van 1911 tot 1912 volgde Krop in Berlijn beeldhouwles bij Georg Kolbe aan de Kunstgewerbeschule, maar in 1912 reisde hij via Rome naar Parijs, waar hij bij de Nederlandse schilder Jacob Bendien introk. Hij raakte bevriend met Ossip Zadkine, die hem leerde beeldhouwen en taille directe. Eind 1912 keerde hij terug naar Amsterdam.

Na enkele kleine opdrachten werd Krop tussen 1913 en 1916, met Joop van Lunteren en Anton Rädecker, medewerker in het atelier van Hendrik van den Eijnde, die verantwoordelijk was voor het beeldhouwwerk van het in aanbouw zijnde Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Na afloop van dit bouwwerk, dat in Amsterdam het begin inluidde van een periode met vele belangrijke steenbeeldhouwprojecten, werd Krop benoemd tot de stadsbeeldhouwer.

Krop is verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk aan vele bruggen en panden in Amsterdam . Bekend is ook zijn Berlage-monument op het Victorieplein en de plaquette aan het monument op de Afsluitdijk. Op het Nassauplein in Den Haag staat een oorlogsmonument van zijn hand. In de fraaie Jugendstilvilla Rams Woerthe in Steenwijk is in een aantal kamers een veelzijdige collectie van zijn werk tentoongesteld.

Graf van Krop op begraafplaats Zorgvlied

Hildo Krop heeft ook ontwerpen gemaakt voor meubilair, keramiek (ESKAF), glas (Leerdam) en smeedwerk. Ook ontwierp hij boekbanden voor de uitgeverijen Boekenvrienden Solidariteit, De Baanbreker en Mulder & Co en ontwierp hij 6 omslagen voor het blad Wendingen. In 1959 werd hij gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945.

Hildo Korp is begraven op Zorgvlied.


Hildo Krop heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Hildo Krop heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Hildo Krop heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Vrouwe Emer's groote strijd Kostuums Gelegenheidscombinaties 1921/1922 2 april 1922 Albert van Dalsum, Lili Green, Frans Huysmans
Vrouwe Emer Kostuums Vereenigd Tooneel 1924/1925 8 november 1924 Albert van Dalsum


Theater

Aan het begin van de jaren twintig raakte Hildo Krop betrokken bij het Nederlands theater. Zowel de danseres en choreografe Gertrud Leistikow als de acteur en regisseur Albert van Dalsum vroegen hem een aantal maskers te maken. In de loop van twaalf jaar zouden het er, voor zover bekend, bijna twintig worden, meestal gemaakt van papier-maché. Op drie na zijn deze kwetsbare papier-maché maskers verloren gegaan. Wel zijn de door Krop vervaardigde gipsen mallen bewaard gebleven. Daarnaast zijn er in de jaren twintig zes maskers in brons gegoten.

Maskers Hildo Krop Collectie Theater Instituut Nederland


Foto's Vrouwe Emer's groote strijd, 1922

Voor de voorstelling Vrouwe Emer's groote strijd uit 1922 onder regie van Albert van Dalsum, ontwierp Krop de maskers.


Werken (selectie)

Tentoonstellingen

  • In de villa Rams Woerthe te Steenwijk, waar in 2002 al een Kropkamer was ingericht, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen zijn werken van Krop tentoongesteld.
  • Ook is in dit in Jugendstil gebouwd pand (het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland) een door Krop vervaardigde houten werkbank te zien.
  • Tentoonstelling "Dans- en toneelmaskers van Hildo Krop", 27 mei 2010 - 1 april 2012 (Samenstelling Theater Instituut Nederland) in Instituut Hildo Krop.

Literatuur

  • De Gemeentelijke Overheid als opdrachtgeefster van beeldhouwwerken. Ons Amsterdam 1964, jaargang 16, pag. 25.
  • Amsterdamse School. Ons Amsterdam. Oktober 1973. Jaargang 25, pagina 281.
  • Rob van der Zalm, Sylvia Alting van Geusau, Hildo Krop. Dans- en toneelmaskers, Steenwijk 2010.

Externe links

Bronnen